med003252: Gedenkpenning voor de Gentse oud-strijders van WOI, 1920
"Gedenkpenning met aan de voorzijde de afbeelding van de Gentse maagd met een leeuw, in haar rechterhand een vlag met het opschrift 'S.P.Q.G.' (Senatus Populus Que Gandavensis: het bestuur en het volk van Gent), haar linkerarm rust op een groot schild met een leeuw op, naast het schild staan een wereldbol en liggen boeken, op de achtergrond zijn de Gentse torens en een zeilschip te zien. Op de keerzijde staat in het midden een palmtak met links en rechts ervan de tekst: 'GENT / AAN HARE / ROEMRIJKE / ZONEN / STRIJDERS / IN DEN / WERELDOORLOG', 'GAND / À SES / GLORIEUX / ENFANTS / COMBATTANTS / DE LA / GRANDE / GUERRE', onderaan langs de rand de jaartallen '1914 - 1918'. Het Gentse stadsbestuur besloot om tijdens de Gentse feesten van 1920 alle oud-strijders en opgeëisten te vieren en hun een penning te overhandigen. Deze medaille werd eveneens aan de weduwen of rechthebbenden van de gesneuvelde soldaten geschonken. Deze herdenkingsdag werd, in aanwezigheid van de koninklijke familie, ook door 6.000 belangstellenden bijgewoond. Burgemeester Braun sprak na de optocht de redevoering uit en overhandigde de herdenkingsmedailles. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"