136: Archief van Jos en Victor Lamarcq - Lamarcq, Victor; Lamarcq, Jos
"Collection: Lamarcq Victor en Jos; Biografie: Victor Lamarcq (1864-1929), een brievenbesteller die in 1885 lid was geworden van de socialistische vrijdenkersbond en Vooruit, dit ‘in den tijd dat de klerikale regering niet aarzelde het wapen van de broodroof toe te passen tegen de socialistisch voelende staatsagenten’, zoals bij zijn dood in 1929 (aan de vooravond van 1 mei) in Vooruit werd geschreven. Hij was actief in de jeugdorganisatie Gentsche Volkskinderen van schrijver en onderwijzer Aimé Bogaerts (1889-1918). Hij was de rechterhand in de uitbouw en begeleiding van de Gentse Volkskinderen.Biografie: Zoon van Victor Lamarcq, werknemer van de RTT, was actief in het Nationaal Syndikaat en ATB De Natuurvrienden. Verder was hij was ook gewezen lid van de Volkskinderen. Het archief bevat een deel van het persoonlijk archief van deze socialistische militanten. Verder zijn er stukken betreffende de organisaties waarin ze actief waren : de Vrijdenkersbond, de Socialistische Jonge Wachten, het Nationaal Syndicaat van Yzer, Post, Telefonie, Telegrafie, Zee- en Luchtwezen, en de Arbeiderstoeristenbond. Interessant is bijvoorbeeld een verslag over een reis van de Volkskinderen naar Saint-Claude (Jura, Frankrijk). Level of description: Fonds; Series: Lamarcq Victor en Jos; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"