486.1.1.08: Landbouw - De Kinder, Roger
"Collection: De Kinder Roger; Level of description: Sub-series; Series: 486.1.1: Parlementaire initiatieven en tussenkomsten bij ministeries; Biografie: Roger De Kinder werd geboren te Gent in 1919. Hij liep school in het Koninklijk Atheneum en daarna aan de universiteiten van Gent (Handels- en Consulaire Wetenschappen, 1939-1943) en Brussel (Politieke en Diplomatieke Wetenschappen, afgestudeerd in 1950). Onmiddellijk na de bevrijding was hij werkzaam op het kabinet van Léon-Elie Troclet, minister van Arbeid en Sociale Voorzorg. Door toedoen van o.m. Louis Major en Roger Dekeyzer werd hij vanaf maart 1946 federaal secretaris van de Belgische Socialistische Partij (BSP) te Oostende. Bij de eerste naoorlogse verkiezingen werd hij tot plaatsvervanger verkozen van volksvertegenwoordiger Jules Peurquaet die kort daarop om gezondheidsredenen ontslag nam. Op 1 oktober 1946 legde De Kinder de eed af als (jongste) kamerlid. Hij werd de volgende maand ook verkozen tot gemeenteraadslid van de stad Oostende en zetelde na het overlijden van Peurquaet in oktober 1947 in het schepencollege, bevoegd voor openbare werken. Na de wisseling van de bestuurscoalitie werd hij in 1959 opnieuw schepen, ditmaal belast met de stadsfinanciën. Ondertussen werd hij telkens verkozen als Kamerlid voor het arrondissement Veurne-Oostende-Diksmuide. Van 1953 tot 1962 doceerde hij economie aan het Brusselse Institut Supérieur de Commerce. In dezelfde periode werd hij lid van het Bureau van BSP. Nadat De Kinder in de loop van datzelfde jaar reeds vernoemd werd als mogelijke opvolger van Franz Tielemans als adjunct-minister van Financiën in de regering Lefèvre-Spaak, werd hij op 10 december 1963 benoemd tot gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen (waar voor het eerst een socialist aangewezen werd in die functie). Hij vervulde dit ambt tot zijn overlijden in 1984."