584.2.4: Financiering en verzekeringen - Socialistische Cultuurgroep en Turnkring De Dageraad Wilrijk
"Collection: Socialistische Cultuurgroep en Turnkring De Dageraad Wilrijk; Biografie: Op 10 april 1953 vond de stichtingsvergadering plaats van een socialistische turnkring in Wilrijk. Een maand later, op 6 mei, vond de officiële oprichting plaats van deze Socialistische School voor Lichamelijke Opvoeding De Dageraad, ook School voor lichamelijke ontwikkeling S.T. De Dageraad Wilrijk genoemd. Het initiatief was onmiddellijk een groot succes. Daarvan getuigt de eerste propagandaoptocht door de gemeente, nog in datzelfde jaar, waarbij 97 leden volledig in uniform opstapten achter de harmonie De Rode Garde. Ondanks de goede samenwerking met de harmonie was er nood aan een eigen trommelkorps. Dat ging al enkele jaren later van start. Leden van de turnkring konden aanvankelijk viermaal per week oefenen in de turnzaal van de gemeenteschool. Door de grote diversiteit van de belangstellenden werden verschillende afdelingen in het leven geroepen: Huismoeders en Kleuters in 1958 en Seniors in 1961. In datzelfde jaar werd in de schoot van de turnkring ook de toneelgroep De Lustige Globetrotters opgericht. Naast (competitief) turnen en de deelname aan wedstrijden had de kring ook heel wat andere – culturele – activiteiten. Dat manifesteerde zich ook in de naam: Socialistische Cultuurgroep en Turnkring De Dageraad Wilrijk. Enkele jaren later mocht de turnkring het Gouwfeest der jongeren organiseren (op 29 en 30 mei 1964), wat een groot succes werd. De werking van de socialistische turnkring verliep verder met ups en downs, tot begin jaren 1990 geleidelijk aan een ingrijpende verandering in de werking plaatsvond. De turnkring evolueerde mee met de tijd. Daarbij kwam de nadruk meer en meer op recreatief gymmen te liggen. Dit weerspiegelde zich ook in de moderner klinkende naamsveranderingen: Socialistische Turnkring werd Gymclub De Dageraad vzw. Ook de afdelingen moderniseerden hun naam: Huismoeders werd Ladiesgym en Kleuters werd Kiddies. Het clubblad Band, dat al werd uitgegeven sinds eind 1955, werd in 1992 omgedoopt tot Klimgym. Het socialistische gedachtegoed waaraan de werking van de kring steeds gelieerd was, verwaterde verder en verdween volledig naar de achtergrond. In 2000 werd het trommelkorps ontbonden en eind 2001 werden de statuten van vzw De Dageraad gepubliceerd in het Staatsblad. Tot dan toe was de turnkring aangesloten geweest bij de socialistische vzw Ons Huis. Op 30 juni 2008 werd De Dageraad officieel opgeheven. Dat was het gevolg van een gedwongen verhuis naar een andere turnzaal, wat onder meer een verhoogde huurprijs en een halvering van het ledenbestand als gevolg had. Een tweede belangrijke reden was het gebrek aan nieuwe (gymnastiek)leiding en een verouderend bestuur. Level of description: Sub-series; Series: 584.2: Organisatie"