184.00206: Dossier betreffende het internationaal seminarie ter ere van Touré van 18 tot 20 november te Conakry - Vrede
"Collection: Vrede; Biografie: Onder impuls van André De Smet werd in 1971 naast de Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede (BUVV) een nieuwe vredesorganisatie voor Vlaanderen uitgebouwd. Deze organisatie die in feite uit de BUVV is gegroeid en een belangrijk deel van haar werk zal overnemen, wordt Vrede vzw genoemd, een studie- en informatiecentrum voor vredes- en ontwikkelingsproblematiek. Pluralistisch van opzet beoogt Vrede via informatieverspreiding en actie mee te werken aan de uitbouw van een rechtvaardige wereldvrede. Vrede dient zich dus aan als een vormingsorganisatie en wordt als dusdanig ook erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van Nederlandse Cultuur. Aanvankelijk bleef de BUVV vooral het politieke werk doen en stond Vrede in voor het vormingswerk. Gaandeweg werd dit alles bij Vrede gecentraliseerd en nu bestaat de BUVV enkel nog op papier. De activiteit van Vrede valt uiteen in twee luiken, een publicistische werking (informatieverspreiding) en een mobiliserende werking. Voor de beginselen en de doelstellingen van Vrede willen we verwijzen naar de basistekst van 1980. Belangrijke factoren in de werking van Vrede zijn de informatieverspreiding en de actieve inzet voor de verdediging van de vrede, meer specifiek rond ontwapening en in solidariteit met de volkeren van de derde wereld. De informatieverspreiding gebeurt via verschillende kanalen waarbij de uitgave van het maandblad ‘Vrede’ een centraal punt is in de werking. ‘Vrede’ is een maandblad voor internationale politiek en vredesproblemen. Het brengt achtergrondinformatie rond actuele problemen die te weinig aan bod komen in de gewone verslaggeving: diepgaande analyses over de situatie in landen van alle continenten, over bewapenings- en ontwikkelingsproblemen, over de internationale politieke evolutie en over de rol van de pers. In 1995 is het tijdschrift aan zijn 38ste jaargang toe. In de beginperiode van de BUVV verscheen ‘Vrede’ slechts onregelmatig, doch vanaf het einde van de zestiger jaren verschijnt het blad maandelijks. Een belangrijk deel van de werking van Vrede en dus van haar archiefvorming kristalliseert zich rond het maandblad. Naast het maandblad geeft Vrede ook het tweemaandelijkse informatiebulletin ‘Vrede-telex’ uit. Eerder dan een tijdschrift is Vrede-telex een soort omzendbrief met praktische informatie en berichten. Vrede-telex is bestemd voor de basismilitanten en voor organisaties waarmee Vrede samenwerkt. Een ander punt bij de informatieverspreiding is de uitgave van een uitgebreide reeks dossiers, werkdocumenten en cahiers over actuele problemen en vredesonderwerpen. Deze uitgaven worden verspreid via verschillende boekhandels, wereldwinkels en door deelname aan infobeurzen en infostands. Verder tracht Vrede de problematiek van de vrede en het Belgische beleid in verband met de internationale politiek, onderwijs en racisme aan de orde te stellen door voordrachten, studiedagen en informatieavonden en tentoonstellingen. Wat de mobiliserende activiteit betreft voert Vrede sinds het midden van de jaren zeventig haar acties vooral via samenwerkingsverbanden. Zo is Vrede medeoprichter van het Overlegcentrum voor de Vrede (OCV) en Vlaams Aktiekomitee tegen Atoomwapens (VAKA). Mensen van Vrede zijn dan ook van nabij betrokken geweest bij de werking en de acties van deze organisaties. Verder verleent Vrede zijn actieve medewerking aan verscheidene acties en aan verenigingen die werken rond vrede en ontwikkeling. Vrede ziet zichzelf dus als een component onder vele in het organiseren van de vredesbeweging. Naast mensen uit KP-middens bereikt Vrede ook andere progressieven. Vrede heeft echter geen echt ledensysteem. De regionale werking is vooral uitgebouwd in Gent en Oostende met verder nog kernen, comités en contactpersonen verspreid over heel Vlaanderen. Wat de organisatie betreft, worden de belangrijkste beslissingen genomen door de Raad van Beheer die elke maand samenkomt. Deze Raad van Beheer zorgt voor de uitwerking van het beginselprogramma en van de grote lijnen die door de Algemene Vergadering uitgezet worden. De leden van de Raad van Beheer worden verkozen op die jaarlijkse Algemene Vergadering die een dertigtal actieve medewerkers telt. De militanten van Vrede bepalen mee het beleid via een Militantenvergadering die een aantal keer per jaar samenkomt. Vrede haalt inkomsten uit subsidies, abonnementen op het maandblad, de verkoop van brochures, posters en zelfklevers en uit giften. Het secretariaat van Vrede bevindt zich in Gent. Het wordt draaiende gehouden door de inzet van de voorzitter André De Smet met een vaste groep vrijwilligers samen met een secretaris of secretaresse. Dit betekent dat er bij Vrede meestal één persoon in loondienst werkt. Verder hebben op het secretariaat altijd gewetensbezwaarden en BTK-ers gewerkt. Level of description: File; Series: 184: Archief van Vrede"