216.073: Documentatiemap betreffende ondernemingsraad bij ACEC-Gent en basisdocumentatie - CMB-delegatie ACEC-Gent
"Collection: CMB-delegatie ACEC-Gent; Biografie: De ACEC-vestiging van Gent is gegroeid uit de overname van de Société d’Electricité (SEM) in 1960, dat op zijn beurt voortkwam uit de Werkhuizen Carels. Het bedrijf is jarenlang één van de bolwerken geweest van de socialistische metaalvakbond CMB. Vanaf de jaren 1980 moest deze evenwel terrein prijsgeven aan de christelijke metaalvakbond. De CMB-delegatie werd er na 1945 geleid door Prosper Van Wambeeck tot de communist Robert Blansaer er in 1970 in slaagde om verkozen te worden tot hoofd-vakbondsafgevaardigde. Onder zijn leiding werd er een zeer militante vakbondswerking uitgebouwd. Markante gebeurtenissen waren onder meer de bezetting van de gieterij in 1973-1974 en de staking voor de 36-urenweek in 1979, die 13 weken lang werd aangehouden. In 1985 nam Guido Bodenghien de fakkel over van Robert Blansaer. Zijn periode als vakbondsafgevaardigde werd vooral gekenmerkt door de neergang van ACEC-Gent: in 1989 sloot het bedrijf zijn deuren. Level of description: File; Series: 216: Archief van CMB-delegatie ACEC-Gent"