467: Archief van Oscar De Waele - De Waele, Oscar
"Collection: De Waele Oscar; Biografie: Oscar De Waele (°1926) was een communistisch militant aan de Gentse haven. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog schreef hij in Tyl Uilenspiegel, het blad van de Revolutionaire Volksjeugd. Zijn neef werd doodgeschoten door de bezetters; hij huwde met Zoïa Wenzel, een Oekraïense die vier jaar doorbracht in een werkkamp van de nazi’s. Vanaf de jaren 1950 was hij een spilfiguur in de agitatie aan de dokken. Hij schreef later ook nog enkele militante boeken, waarvan er een gepubliceerd werd: De schapen zien de wol niet. Dat boek werd ook in de Sovjet-Unie uitgegeven. Het kleine archief is belangrijk omdat het verslag uitbrengt over de leefwereld van de communistische kern aan de Gentse haven. Vooral de celvergaderingen kunnen ons daarover inlichten: de schikkingen voor de plechtige uitreiking van de nieuwe lidkaarten, de deelname aan nationale betogingen, de omhalingen voor het Strijdfonds, de organisatie van de verkoop van De Rode Vaan, de pogingen om het ledenverlies na de Hongaarse opstand te beperken … Er werd dus eerder gesproken over organisatorische taken, dan over het politiek beleid van de partij. Level of description: Fonds; Series: De Waele Oscar; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"