276.00081: Dossier betreffende aangesloten atelier in Leopoldsburg. - Socialistische Federatie van Jeugdateliers
"Collection: Socialistische Federatie van Jeugdateliers (SFJ); Level of description: Item; Series: 276.00037.00093: Dossiers betreffende aangesloten ateliers.; Biografie: Deze federatie ontstond in 1968 op initiatief van John Lundström en Maurice Christiaens als dienst voor het open jeugdwerk voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Zij meenden dat te weinig kinderen actief waren in jeugdbewegingen en dachten dat jeugdateliers die leemte zouden kunnen opvullen. Na enkele jaren werden een 100-tal jeugdateliers begeleid met service, een materiaaldienst, documentatiebundels, plaatselijke begeleiding en kadervorming. Die cursussen werden in samenwerking met het Socialistische Jeugdleidersinstituut georganiseerd. Voorzitter van de federatie was John Lundström, Maurice Christiaens was secretaris; er werd een driemaandelijks tijdschriftje uitgegeven (SFJA-informatie) en ook wat brochures. Rond 1970 begon SFJA ook te werken voor kunstgroepen en muziekscholen voor de jeugd (een tiental van elke categorie). De federatie heette vanaf dan: Socialistische Federatie voor Jeugdateliers, Kunstgroepen en Muziekscholen voor de Jeugd. In 1991 was er weer een naamsverandering: de Stichting Kamiel Bizaar, voluit: Jeugddienst voor Creatieve Expressie en Kunstzinnige Vorming vzw. Die stichting heeft zich sinds de naamsverandering, langzaam maar zeker, ontwikkeld tot een pluralistische jeugddienst. Dit resulteerde in het opzeggen van het lidmaatschap van het Socialistisch Jeugdverbond medio 1994. Tejo Cockx was toen voorzitter."