430.40: Dossier n.a.v. een geschil tussen J. Leman en de firma Debosschere - BTB-afdeling Midden- en Zuid-West-Vlaanderen
"Collection: BTB-afdeling Midden- en Zuid-West-Vlaanderen; Biografie: De Belgische transportarbeidersbond (BTB) groepeert alle arbeiders uit de transportsector, waaronder het wegvervoer, de havens, de binnenvaart, de zeevisserij, de koopvaardij, enz. Binnen de provincie West-Vlaanderen onstonden de syndicale kernen logischerwijze rond de havens en rond de industriegebieden. De belangrijkste kernen waren Zeebrugge, Nieuwpoort, Oostende, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Ieper en Brugge. De algemene tendens na WOII was er een van naar elkaar toe groeien en versmelting. Zo zien we het ontstaan van de gewesten Roeselare-Tielt-Ieper, Kortrijk, Oostende-Kust en Brugge-Oostkust. Later versmelten de gewesten Roeselare-Tielt-Ieper en Kortrijk verder tot de afdeling Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. Tegenwoordig spreken we zelfs niet meer van gewesten, maar enkel nog van de BTB –provincie West-Vlaanderen. Niettegenstaande deze opeenvolgende fases van versmelting, is de BTB nog steeds de kleinste centrale in West-Vlaanderen en in de rest van België. Getuige daarvan is onder andere het feit dat secretarissen en hun adjuncten vaak meerdere lokale afdelingen van de centrale onder hun hoede hadden of hun functie combineerden met die van een andere centrale. De belangrijkste persoon in het archief, Norbert Sagaert, mag daar een goed voorbeeld van zijn. Hij was niet alleen secretaris van de BTB – afdeling Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, maar ook van de Centrale voor Kleding en Aanverwante Vakken –gewest Roeselare-Tielt-Ieper. Als we de hoeveelheden archief naast elkaar leggen die beide secretariaten produceerden, dan mag duidelijk blijken dat de CKAV veruit het meeste van zijn aandacht opeiste. De centrale richt zich voornamelijk op drie kerntaken: 1. Het (mee) organiseren van sociale verkiezingen. 2. Hulp bieden aan werknemers binnen de sector (het sociaal dienstbetoon). 3. Het vertegenwoordigen van de werknemers tegenover de werkgevers, onder andere door het voeren van CAO-gesprekken, het organiseren van syndicale acties en via de ondernemingsraden en de comités voor veiligheid en gezondheid. Level of description: File; Series: 430: Archief van BTB-afdeling Midden- en Zuid-West-Vlaanderen"