638.051: Dossier betreffende de werking van De Kollebloem over het jaar 1977. - Federatie van Socialistische Vrouwengroepen Gent
"Collection: Socialistische Vrouwen Gent; Biografie: De Federatie van Socialistische Vrouwengroepen Gent werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht, wellicht door Amanda Foket. Dit latere gemeenteraadslid en schepen van de stad Gent zette zich decennia in om de vrouwenorganisaties binnen de Belgische Socialistische Partij (BSP) een nieuw elan te geven. Haar Federatie had dan ook tot doel de politieke invloed van de vrouwen binnen de socialistische beweging te versterken. Met de oprichting van vzw Jeugdzorg (in samenwerking met de Socialistische Jeugd-afdeling Gent) richtte ze zich dan wel eerder op de klassieke rol van vrouw als moeder, maar wilde ze tegelijk de taak van de vrouw in het gezinsleven verlichten. Kinderopvang en speelpleinwerking werden een doel met de stichting van vakantiedomein De Kollebloem in Heusden (Destelbergen). Naar het einde van de jaren 1970 viel de werking, die nooit erg intensief was geweest, zo goed als stil, onder wegens als gevolg van de zuurstof die de vrouwenwerking binnen de vernieuwde (Belgische) Socialistische Partij kreeg. Level of description: File; Series: 638: Archief van de Federatie van Socialistische Vrouwengroepen Gent"