113: Archief van Socialistische Jeugdinternationale - Socialistische Jeugdinternationale (SJI)
"Collection: Socialistische Jeugdinternationale (SJI); Biografie: De Socialistische Jeugdinternationale (SJI) was de internationale organisatie van de sociaal-democratische jeugdverenigingen tijdens het Interbellum. Voor België waren de Jeunes Gardes Socialistes (JGS), de Arbeidersjeugdcentrale (AJC) en later de Socialistische Arbeidersjeugd Vlaanderen (SAV) bij de SJI aangesloten. Tussen de JGS en de AJC-SAV bestonden er heel wat tegenstellingen. Terwijl de Waalse JGS resoluut een links-revolutionaire koers voerden en zich dikwijls opstelden als oppositiegroep binnen de BWP, legden de Vlaamse AJC-SAV meer de nadruk op de educatieve en recreatieve werking. Het archief bevat de briefwisseling van Erich Ollenhauer (1901-1963), de secretaris van de SJI in Praag en later in Parijs, met Fernand Godefroid voor de JGS en Michel Tommelein en Jan Van Overloop voor de AJC-SAV. De stukken geven een indringend beeld van de werking van de socialistische jeugdverenigingen in de geagiteerde jaren van de Spaanse Burgeroorlog, het linkse eenheidsfront en het dreigend fascisme. Level of description: Fonds; Series: Socialistische Jeugdinternationale (SJI); FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"