af017140: Één mei 1922 - Volksdrukkerij; BWP
"Affiche uitgegeven in 1922 door de Belgische Werkliedenpartij (BWP) voor de Dag van de Arbeid. Tekst: Gentsche Federatie der Belgische Werkliedenpartij Lokaal ONS HUIS - Vrijdagmarkt. EEN MEI 1922 ALGEMEEN PROGRAMMA VAN HET ARBEIDERSFEEST ZATERDAG 29 APRIL Lokaal Ons Huis, om 5 1/2 uur stichting eener Samenwerkende Maatschappij van Goedkoope Woningen- en Woonvertrekken. - Om 7 1/2 uur, PUIK CONCERT door de Accordeonisten, 70 uitvoerders, Algemeene inkomprijs: 1.25 fr. (met taks). Wijkclub St-Lievensstraat, van 7 tot 12 uur, ZANGAVOND. Wijkclub Molenaarstraat, om 7 1/2 uur stipt, SYMPHONISCH CONCERT. Wijkclub Rabot en Ryhovelaan: Om 7 uur, GROOT TURN- en TOONEELFEEST door den turnkring Germinal en de Volkskinderen Jean Jaurès. Wijkclub Akkergem: Om 8 uur, GEZELLIG SAMENZIJN. Wijkclub Vrijheid door Broederschap: Om 7 1/2 uur: VARIETEFEEST. ZONDAG 30 APRIL (Meiavond) TEN VOORDEELE VAN HET HONGERENDE RUSLAND GROOT PARTIJFEEST om 6 uur, in het Feestpaleis VOORUIT - St-Pietersnieuwstraat met de medewerking der Harmonie Vooruit, Marxkring, Nellie's kring, Verbroedering en Zustermin, de verschillende Kindergroepen, alsook de Sport- en Turnfederatie. Eerste uitvoering eener Nieuwe Meikantate (700 uitvoerders). Muziek van Jef Van der Meulen, woorden van Daan Boens. - Verder turnoefeningen, balletten, plastische beelden. Wijkclub Akkergen (sic): om 2 1/2 uur Vlaggeinhuldiging in 't lokaal. Om 3 uur Optocht door de wijk, gevolgd van toespraken door de gezellen CNUDDE en SAMIJN. Om 8 uur Bal, verlichting en versiering van 't lokaal. Feestlokaal Bagattenstraat en Kleine Cinemazaal van het Feestpaleis St. Pietersnieuwstraat. Om 7 u. Prachtige Cinemavertooning. Lokaal Ons Huis: Buitengewone Orchestrion-Concert. Prachtige versiering en verlichting van den café. Wijkclub Verbroedering: Vanaf 3 uur Bestendige Cinemavertooning met symphonisch orkest. Gentbrugge: Verlichting van het lokaal: Gezellig Samenzijn de leden aangeboden. Volkshuis Antwerpschesteenweg: Om 7 uur, GROOT CONCERT met de medewerking van de harmonie de Voorwacht, den turnkring Voorwaarts, den Defuissiaux-kring en den operettentroep Klein maar Fijn. Ledeberg: Om 8 uur BAL in de Feestzaal van het Gemeentehuis. EERSTE MEI Om 8 uur: BEIAARD CONCERT op het Belfort. OM 10 UUR GROOTE HULDEBETOOGING AAN DEN ARBEID gevolgd van een FEESTREDE door Gezel Edw. ANSEELE, in de groote zaal van het Feestpaleis VOORUIT - St. Pietersnieuwstraat. De stoet zal verdeeld zijn in 4 bijzondere groepen: 1) De Sport- en Turnfederatie (1000 turners en turneressen in kleedij). 2) De Vakbonden met hunne verschillende Kunsttransparanten. 3) Prachtige Kinderoptocht de verschillende nijverheidstakken weergevende (Verheerlijking van den Arbeid). 4) Tegen het Militarisme en voor de Wereldvrede. De volgende Muziekkorpsen en Kunstkringen zullen den stoet opluisteren: Harmonie Vooruit, Vrijheid door Broederschap, Verbroedering, Vooruitzicht, De Voorwacht, De Staatswerklieden, de Fanfare De Volksvrienden, de Accordeonisten en den Trompettersclub Aimé Bogaerts, de Zangafdeelingen: Marxkring, Verbroedering en Zustermin en Nellykring. WEGWIJZER: Langemunt, Groenselmarkt, Koornmarkt, Katalognestraat, Botermarkt, Borluutstraat, Vlasmarkt, St-Jacobsnieuwstraat, Keizer Karelstraat, Arteveldeplein, Statiestraat, Vlaanderenstraat, Brabantdam, Vogelmarkt, Kouter, Zonnestraat, Koophandelsplaats, Nederkouter, Bagattenstraat. Om 12 uur: PRACHTIG BEIAARDCONCERT op het Belfort. Vlaamsche Schouwburg: Om 6 1/2 uur, Kostelooze Vertooning door de Volkskinderen Vooruit en den Tooneelkring Kunst ontwikkeld, Opvoering van De Twee Bultjes door Z. PEN, en het realistisch spel in een bedrijf De Nieuwe Weg door Em. VERGEYLEN. Fransche Schouwburg: Om 6 1/2 uur, Kostelooze Vertooning door de Multatulikring, opvoering van het successtuk De Vrijbuiten, spel in 3 bedrijven door R. MARTIN. Lokaal Ons Huis: Van 5 tot 11 uur, Puik Orchestrion-Concert, Prachtige Verlichting van den Café. Wijkclub Muide: Van 6 tot 11 uur, Kosteloos Symphonisch Concert, electrische verlichting van het lokaal. Wijkdlub (sic) Jan Volders: (Plezante Vest) Versiering en Verlichting van 't lokaal. Feestlokaal Vooruit: St-Pietersnieuwstraat en Bagattenstraat, om 7 uur in de 3 zalen Cinemavertooning. Volkshuis: Antwerpschesteenweg, van af 7 uur Café-Concert, Prachtige verlichting van het lokaal. Wijkclub Verbroedering: van af 3 uur bestendige Cinemavertooning met Symphonisch orkest. Wijkclub Heuvelpoort: Bal en Symphonisch orkest. LEDEBERG: Van 5 tot 7 uur, op de Vooruitgangplaats, Kunstconcert, ingericht door het Gemeentebestuur. Buitengewone en Prachtige versiering en verlichting van den gevel van het Feestlokaal VOORUIT - St. Pietersnieuwstraat. VAN 8 UUR 'S AVONDS TOT MIDDERNACHT GROOTE VOLKSBAL met uitgelezen orkest op den Kouter. Voor het Partijbestuur: Em. VERGEYLEN. Gent, Volksdrukkerij, Hoogpoort, 27. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"