297.00073: Dossier betreffende de ontslagbegeleiding door het FTML. - PMB Limburg
"Collection: PMB Limburg; Archiefgeschiedenis: PMB Limburg deponeerde in 1995 een eerste deel van haar archief. Wegens de omvang (350 dozen) en het gebrek aan beschikbare tijd konden beide archiefgedeeltes niet samen verwerkt worden, zodat werd geopteerd voor het opstellen van een stortingslijst voor de recente schenking. Het grootste deel van het geschonken archief van PMB Limburg bestaat uit dossiers betreffende de tot het werkingsgebied van de metaalbewerkersbond behorende bedrijven. In de eerste plaats denken we hierbij aan Ford Genk (dat bijna 1/3de van het volume in beslag neemt), maar ook bedrijven als Fonderie Emaillerie FE Sint-Truiden, Allegheny-Longdoz Genk en WBM-Ammann Machinefabriek Dilsen hadden een actieve PMB-werking. Deze “bedrijfsdossiers” bevatten naast stukken betreffende de sociale verkiezingen, ook vaak verslagen van de ondernemingsraad van het desbetreffende bedrijf. Het archief van PMB Limburg bevat verder nog interessante dossiers betreffende de migrantenwerking, diverse opleidingen en de dienst grensarbeiders, die niet behoort tot PMB Limburg maar ook een wat aparte houding inneemt binnen de structuur van ABVV Nationaal (de beide secretariaten bevinden zich op het grondgebied van de provincie Limburg). Tenslotte moet er nog op gewezen worden dat in deze schenking ook nog documentatie over de Socialistische Gemeenschappelijke Actie en de Socialistische Partij Limburg werd opgenomen, dat later eventueel als basis voor een archief met die naam kan dienen; hiermee kan een geografisch hiaat in het werkingsgebied van Amsab-ISG verder gedicht worden. Verder werd ook nog een volledig bestand verslagen van Vlaams Bureau en Nationaal Bureau van het ABVV voor de jaren 1994-1996 behouden. In totaal beslaat deze schenking 6,3 lopende meter archief, verdeeld in 57 archiefdozen met 426 beschrijvingen.Biografie: De historische ontwikkeling van de Provinciale Metaalbewerksbond (PMB) Limburg is vrij onduidelijk. Voor de Tweede Wereldoorlog bestond er al een gewest met de naam PMB Noord-Limburg in het noorden van de provincie, maar dat werd later opgenomen in de schoot van PMB Limburg. Wellicht in 1945 werd vervolgens een gewestelijke afdeling voor de hele provincie opgericht. PMB Limburg was daarmee op Doornik na, de kleinste van alle federaties en gewesten van de Centrale van Metaalbewerkers van België (CMB). Gezien het geringe aantal leden kon ze aanvankelijk slechts in leven gehouden worden dankzij de financiële steun van de nationale Centrale. Symbool voor de kleinschaligheid van de Limburgse socialistische metaalbewerkerbond is het kleine aantal stakers; in 1946 ontvangen slechts 76 leden een stakersvergoeding voor stakingen in de Ateliers Sainte-Barbre te Eisden, de Fonderies Bruxelloises te Sint-Truiden en de Zinkfabrieken te Overpelt en Lommel. Het ledenaantal van PMB Limburg neemt slechts heel langzaam toe; tussen 1946 en 1953 stijgt het van ca. 600 naar net boven de 2.000. Hierop volgen een tiental jaren van stagnatie te merken, een feit dat verklaard wordt door het anti-socialisme in de provincie. In de jaarverslagen van CMB wordt Limburg dan ook “een bastion van christelijk syndicalisme” genoemd. Daarenboven worden in Limburg aanvankelijk geen sociale verkiezingen gehouden, gezien de provincie afhangt van het gewestelijke Paritair Comité Antwerpen-Limburg, waar geen enkele Limburger in vertegenwoordigd is. Gevolg is dat de meeste werkgevers weigeren verkiezingen te organiseren en de syndicale delegaties zelf samenstellen. Vanaf de tweede helft van de jaren zestig gaat het ledenaantal echter weer groeien, om in 1970 de 5.000 te overschrijden en in 1985 zelfs boven de 10.000 te klimmen. Deze groei hangt hoogstwaarschijnlijk samen met de fusie van PMB Limburg en PMB Antwerpen tot PMB Antwerpen-Limburg, waarbij beide federaties hun eigen zelfstandigheid behouden (met uitzondering van de eerste jaren, waar de Antwerpse provinciaal secretaris van den Eynden de vergaderingen van PMB Limburg bijwoont en zelfs even leidt). PMB Limburg heeft op haar beurt drie gewesten, met name Noord-Limburg, West-Limburg en Zuidoost-Limburg. In de tweede helft van de jaren ’80 zal PMB Limburg, met de drie gewesten opnieuw zelfstandig worden en uiteindelijk ABVV Metaal Limburg worden. Level of description: Item; Series: 297: Archief van PMB Limburg"