303.00177: Briefwisseling en facturen betreffende abonnementen op Milieu-Aktief - Federatie voor Milieubescherming van het Gewest Gent
"Collection: Federatie Milieubescherming Gewest Gent; Archiefgeschiedenis: Het materiaal beslaat voornamelijk de periodes 1975-1984 en 1991-1994. Van de tussentijdse periode is er quasi niets terug te vinden en de zoektocht naar dit materiaal bij oud-medestrijders van de vereniging is nog volop bezig. Het archief bevat evenmin materiaal van na 1994. In een publicatie van de Bond Beter Leefmilieu staat de FMG als lid van de BBL vanaf 1996. Uit het archief is archiefmateriaal van het Miecoc (Milieu-, informatie-, educatie-, controle- en onderzoekscentrum) afgezonderd. Het is vermoedelijk tussen het archief van FMG terechtgekomen omdat Waelput in het dagelijks beheer van Miecoc én in de raad van bestuur van de FMG zetelde. Het bevat materiaal uit de periode 1982-1984.Biografie: Op 24 februari 1973 nam prof. F. Snacken het initiatief tot het oprichten van de Federatie van Groen- en Leefmilieucomités van het Gewest Gent. Ze omvatte de actiegroepen uit Gent, Heusden, Drongen en Merelbeke. Op de eerstvolgende vergadering werd besloten over te gaan tot de benaming Federatie voor Milieubescherming, Gewest Gent (FMG) In de statuten staat nochtans een veel latere oprichtingsdatum vermeld, namelijk 16 september 1976. De vereniging had als doelstellingen: het eigenmachtig optreden in verband met milieubescherming, het stimuleren en coördineren van activiteiten van aangesloten milieuverenigingen. In 1983 nam Snacken ontslag als voorzitter en werd hij opgevolgd door F. Leemans, die officieel voorzitter is gebleven. Onder zijn voorzitterschap werden in 1985 de doelstellingen in de statuten gewijzigd en uitgebreid: dienstverlening inzake milieuaangelegenheden in de ruime betekenis, belangen van natuur- en milieuverenigingen uit het gewest Gentse Kanaalzone vertegenwoordigen, hun activiteiten coördineren en hen vertegenwoordigen in de overkoepelende organisaties van de Bond Beter Leefmilieu. Ondanks het feit dat Leemans officieel de voorzitter was, heeft de vereniging haar voortbestaan vooral te danken aan D. Waelput. Op 16 september 1997 maakten veranderingen in de statuten, het bestuur en de naam een eind aan de FMG. Voortaan heette de vereniging Gents Milieufront v.z.w., met Stefaan Claeys als voorzitter. Level of description: Item; Series: 303: Archief van Federatie voor Milieubescherming van het Gewest Gent"