605.04: Dossier betreffende het aantonen van de economische meerwaarde van het gebruik van de fiets aan de hand van de bundeling van studies en onderzoeken, kaderend in de Week van de Zachte Weggebruiker van 9 tot 20 mei 2001 die doorgaat onder het thema 'recreatie, mobiliteit en economie' - Fietsersbond
"Collection: Fietsersbond; Biografie: De Fietsersbond werd opgericht in 1995 als fusie van verschillende reeds bestaande lokale fietsverenigingen in Vlaanderen, vooral actief in stedelijke gebieden, en de Brusselse Nederlandstalige fietsvereniging 't Greun Veloske. De bundeling van de krachten -onder impuls van de Antwerpse vzw Fietscampagne- in één centrale structuur (met lokale afdelingen) maakte het mogelijk de gezamelijke belangen te verdedigen ten overstaan van de provinciale, gewestelijke en federale overheid. Tegelijkertijd werd het actieterrein uitgebreid over heel Vlaanderen en Brussel en naar alle fietsers. Het centraal secretariaat te Antwerpen kent een snelle professionalisering met vaste medewerkers, waarbij het streven naar kwaliteit zowel in de fiets-vriendelijke beleids- advisering als bij het voeren van grootschalige campagnes en kleinere doelgroepgerichte acties steeds centraal staat. Daarnaast wordt ook aan brede informatieverstrekking gedaan via de media, het onderwijs en diverse publicaties. Hoofddoel hierbij is steeds het promoten van de fiets in al zijn aspecten. De Fietsersbond is daarnaast ook een ledenorganisatie die de belangen van al de fietsers zo goed mogelijk tracht te verdedigen. Hiertoe wordt vanaf 1999 in het lidmaatschap -naast de klassieke informatieverstrekking en dienstverlening- een rechtsbijstandsverzekering opgenomen zodat ook op juridisch vlak de rechten van de leden (individueel) worden veilig gesteld. De bond telt momenteel meer dan 50 lokale en regionale vrijwilligers-afdelingen die ook op gemeentelijk vlak ijveren voor echt fietsvriendelijke gemeenten en vertegenwoordigt meer dan 20000 fietsers via het individueel lidmaatschap. De bond is op Vlaams niveau lid van het overlegplatform Komimo (Komitee Milieu en Mobiliteit), onderhoudt op federaal niveau goede contacten met de franstalige tegenhanger Gracq (Groupement de Recherche et d’Action des Cyclistes Quotidiens) en is op Europees niveau lid van ECF (European Cyclists’ Federation). Daarnaast zetelt de Fietsersbond als representatieve organisatie in tal van commissies en technische werkgroepen op verschillende overheidsniveaus. Ook met de commerciële fietsindustrie vinden er regelmatig gesprekken plaats. Level of description: File; Series: 605: Archief van Fietsersbond"