475: Archief van BSP/SP-federatie Dendermonde - BWP-federatie Dendermonde; BSP-federatie Dendermonde; SP-federatie Dendermonde
"Collection: BSP/SP-federatie Dendermonde; Biografie: Eind 1885, enkele maanden na de oprichting van de Belgische Werkliedenpartij (BWP), werden in Dendermonde en Wetteren de eerste socialistische meetings georganiseerd, met Edmond Van Beveren en andere propagandisten die vanuit Gent kwamen afgezakt. Het aanvankelijke succes hield echter niet lang aan. Daarna, in het kader van de strijd voor algemeen stemrecht en met de staking in de textielfabriek Beernaerts in Wetteren, kreeg het socialisme er wel enige voet aan de grond – vooral dan in laatstgenoemde stad. Toch leverden de verkiezingen van 1894 nog een ontgoochelend resultaat op. En dat was ook het geval bij de tussentijdse verkiezingen van 1898, naar aanleiding waarvan de eerste pogingen werden ondernomen om tot een arrondissementele samenwerking te komen. Nadat deze plattelandscampagne van de BWP niet het verhoopte resultaat opleverde, en na een eveneens mislukt coöperatief experiment, verschoof het accent in het eerste decennium van de 20ste eeuw naar de syndicale strijd, niet in het minst met de geruchtmakende staking bij – opnieuw – de textielfabriek Beernaerts in Wetteren. Het feest na de behaalde overwinning was echter van korte duur: de repressie werd weer harder. Uiteindelijk bleef het arrondissement Dendermonde rond 1910 duidelijk het zwakke broertje binnen het socialisme in Vlaanderen. Daarom werd vanuit Gent, en onder leiding van Hyppoliet Vandemeulebroecke, een nieuwe poging ondernomen om de socialistische actie er beter te organiseren. En deze keer met succes: op 21 augustus 1910 werd de socialistische arrondissementsfederatie opgericht door afdelingen uit drie gemeenten. In 1919 waren er al negen gemeenten vertegenwoordigd, en bestonden volkshuizen in Wetteren, Zele, Dendermonde, Hamme en Lebbeke. In datzelfde jaar behaalde de BWP in het arrondissement 26,18% van de stemmen (tegenover 2,22% in 1914) én twee volksvertegenwoordigers: Vandemeulebroecke (rechtstreeks) en De Brouwer (door apparentering).Biografie: Op electoraal vlak zou de arrondissementsfederatie in 1954 haar toppunt bereiken, om vervolgens vooral vanaf 1960 aan macht in te boeten. In die periode groeide Gustaaf Boeykens uit tot het lokale boegbeeld. Op jonge leeftijd was deze Hammenaar in 1958 voor het eerst verkozen om vervolgens uit te groeien tot een gerespecteerd parlementslid, dat blijkbaar zelfs een tijdje ministeriabel werd geacht, en ondervoorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Maar geleidelijk aan trok hij zich globaal nog maar weinig aan van het partijleven in het Dendermondse: de federatie, qua ledental de kleinste van de partij, beschikte mede daardoor niet over personeel of een eigen infrastructuur, terwijl op financieel vlak de situatie ronduit slecht was.Biografie: Eind jaren zeventig bleek Boeykens zowat de antipode van alles waar de nieuwe generatie van de jonge SP-partijvoorzitter Karel Van Miert voor stond. Nadat Dendermondenaar Norbert De Batselier met zijn JS-generatie zowel de eigen wijk als de afdeling een nieuwe impuls had gegeven, was het de beurt aan de zieltogende arrondissementele structuur om te worden gedynamiseerd. Arrondissementeel voorzitter vanaf begin 1980 wilde hij heel nadrukkelijk aanknopen bij de vernieuwingstendens o.l.v. van Karel Van Miert, waarbij de partij o.a. meer plaats moest maken voor jongeren en vrouwen, en in het algemeen meer openheid tentoonspreiden, een eigen Vlaams gelaat ontwikkelen en een concrete en actiegerichte aanpak voorstaan met radicale en geloofwaardige stellingen. Al snel slaagde de nieuwe ploeg erin de federatie Dendermonde terug op de rails te krijgen: de congressen kregen terug animo, administratieve krachten werden aangesteld via tewerkstellingsprojecten, nieuwe mensen aangetrokken, politieke thema’s bediscussieerd, afdelingen ondersteund... Veel aandacht was er verder ook voor een bewust en consequent persbeleid en voor de vorming van zowel militanten als mandatarissen. En in 1984 werd de vzw Socialistisch Studie- en Informatiecentrum Dendermonde opgericht, dat als documentatiecentrum/studiedienst de arrondissementsfederatie inhoudelijk moest ondersteunen. Ter gelegenheid van de hertekening van de kiesarrondissementen fusioneerden de vroegere SP-federaties Dendermonde en Sint-Niklaas eind 1993 tot de nieuwe federatie Waas & Dender.Het merendeel van de ingekomen circulaires, nota’s en dergelijke van de nationale SP is verwijderd.Het archief van de (B)SP-federatie Dendermondse vond via verschillende overdrachten zijn weg naar Amsab-ISG, en bevat eveneens stukken die zijn afgezonderd van het archief van Norbert De Batselier (zie inventaris 319) – vandaar ook de veelvuldige aantekeningen van zijn hand. Het bestand heeft vooral betrekking op de periode van eind jaren ’70 tot de fusie met de naburige arrondissementsfederatie Sint-Niklaas in 1993-1994, maar bevat tevens oudere documenten: enerzijds stukken van Gustaaf Boeykens – door mekaar van zowel de volksvertegenwoordiger als de verantwoordelijke van de arrondissementsfederatie – en anderzijds een paar reeksen circulaires (en enkele brieven) van de arrondissementsfederatie die blijkbaar bij de afdeling Sint-Gillis zijn aangetroffen. Level of description: Fonds; Series: BSP/SP-federatie Dendermonde; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"