smc0311: Jaarlijkse archivering van het Youtube-kanaal van Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM) over 2019 - Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM)
"Collection: VOEM; Biografie: VOEM kent zijn oorsprong in de Vereniging voor Islamleerkrachten Vlaanderen (VILV). Deze vereniging werd in 1989 opgericht als een actiegroep van zeventien islamleerkrachten in Vlaanderen die een volwaardig statuut voor islamleerkrachten eisten (hetgeen ze ook verkreeg in 1992). Van bij haar oprichting werd de vereniging echter betrokken bij tal van projecten (onder meer voor interreligieuze ontmoetingen) en vergadertafels (onder meer over de oprichting van een Executieve voor moslims), zodat de vereniging vrij snel uitgroeide tot een ‘zelforganisatie’, die sinds 1991 werd gesubsidieerd via het Vlaams Fonds voor Integratie van Kansarmen. In 1996 veranderde VILV haar naam tot de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM) en werd samen met acht andere ‘zelforganisaties’ als landelijke koepel erkend vanuit Volksontwikkeling. In de eerste jaren stuurde VOEM kernen aan, maar na 2002 bleek die werking onhoudbaar. Daarop schakelde de vereniging over tot het inlijven van bestaande verenigingen (sport, cultuur, vrouwen, …) en werd ze de facto een koepel, met momenteel 95 lidverenigingen vooral in Antwerpen, Brussel en Gent. De vereniging is in haar dertigjarig bestaan gegroeid tot een bruggenbouwer tussen verschillende identiteiten en groepen en stelt zich pluralistisch en superdivers op. Elk jaar deelt VOEM een Emancipatieprijs uit aan personen of organisaties die zich die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het werkveld.Gearchiveerd met Youtube-dl, versie 2020.09.20 Level of description: File; Series: 645.X.1.1: Youtube-kanaal van Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM)"