539.68: Cursussen van de KPB-Centraal Komitee en Dienst Scholing o.m. ‘De kommunisten en hun visie op de toekomst en ‘Politieke Opvoeding’ - Van der Vinck, Charles
"Collection: Van der Vinck-De Groof Charles en Georgette; Biografie: Charles Van der Vinck (1928) trad op zestienjarige leeftijd toe tot de Kommunistische Partij van België. In 1946 werd hij lid van de Volksjeugd, een jeugdgroepering uit de weerstand die toen ageerde onder de benaming Revolutionaire Volksjeugd. In 1950 werd hij lid van het KP-bestuur afdeling Borgerhout en één jaar later van het Federaal Komiteit van de KPB-Antwerpen. In 1952 werd Van der Vinck secretaris van de KP-afdeling Borgerhout, een functie die hij dertig jaar zou waarnemen. In 1954 trad hij nog in het Federaal Bureau KPB-Antwerpen. Vanaf 1955 zouden zijn syndicale activiteiten echter in omvang en belangrijkheid steeds toenemen. In dat jaar sloot hij aan bij de ACOD-sector Ministeries. Zijn syndicale loopbaan begon in 1956 als lid van het Interministerieel Comité ACOD-Antwerpen/Ministeries en van van het Nationaal Comité ACOD/Ministeries/Ondersector Financiën. In 1962, na zijn deelname aan de grote staking van 1960/61, werd Van der Vinck secretaris van ACOD/Ministeries-Antwerpen. Ondertussen werd hij in 1962 binnen de KP verantwoordelijk voor de Groep Diamant waarvoor hij - samen met zijn echtgenote Georgette De Groof - het bedrijfsblad De Schijf verzorgde en verspreidde. In 1964 werd Van der Vinck verkozen in het Centraal Comité van de KPB. In 1982 werd hij verkozen tot Gewestelijk Algemeen Secretaris en zetelde daarbij nog in het Nationaal Uitvoerend Bureau ACOD, in het Nationaal Comité ACOD, in het Bureau van de Vlaamse Intergewestelijke (Vlig) ACOD, in het ABVV-Burau Antwerpen, in het ABVV-Bestuur-Kempen. In dat jaar werd hij geschorst als verantwoordelijke en militant van de KP omdat het Gewestelijk Bureau van het ABVV-Antwerpen een advies had uitgebracht om zich samen tegen rechts te verzetten en daarom SP te stemmen. Na zijn verkiezing tot Gewestelijk Algemeen Secretaris van de ACOD-Antwerpen nam hij ook ontslag uit het Federaal Komiteit en het Federaal Bureau van de KP en als secretaris van de afdeling Borgerhout. In 1983 werd hij lid van het Nationaal Comité ABVV en van het Nationaal Comité Vlig-ABVV. In dat jaar leidde Charles Van der Vinck ook de staking van de openbare diensten voor het behoud van de arbeidsvoorwaarden die veertien dagen duurde. In 1986 was hij één van de grote bezielers van de beweging rond de eis van 10 procent loonsverhoging. In zijn functie van Gewestelijk Algemeen Secretaris van de ACOD-Antwerpen had hij ook zitting in de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij en het Sub-regionaal Tewerkstellingscomité. Bovendien was hij in 1984 mede-oprichter van de Stichting Anti-Fascisme (SAF) en was hij gedurende tien jaar de secretaris van deze stichting. Na zijn op pensioenstelling in 1993 bleef hij nog lid van de Raad van Beheer van de Vrienden van het Vredescentrum en voorzitter van de culturele vereniging vzw Jef Van Extergem. Level of description: File; Series: 539: Archief van Charles Van Der Vinck en Georgette De Groof"