078.00036: Folder van info-jeugd over de rechten van de minderjarige - Temmerman, Gilbert
"Collection: Temmerman Gilbert; Level of description: File; Biografie: Gilbert Temmerman werd op 25 februari 1928 geboren als een natuurlijk (erkend) kind van Anna Temmerman, die later huwde met Cesar Boebaert. Temmerman groeide op in een arbeidersgezin als oudste van vijf. Hij ging in Ledeberg naar de gemeenteschool tot het achtste leerjaar, daarna naar de stedelijke handelsschool in de Tarbotstraat (nu Coupure). In 1944 werd hij bediende bij een aardappelfirma op de Coupure maar moest thuisblijven toen bij de Duitse aftocht alle bruggen opgeblazen werden. Na de bevrijding werd hij tijdelijk bediende bij de gemeente Ledeberg. Dankzij oud-burgemeester Gaston Crommen kon hij proeflezer worden bij dagblad ‘Vooruit’. Hij bleef er vier jaar. Temmerman werd enthousiast militant bij de Jongsocialisten (JS) en redactiesecretaris van ‘De Volksstem’, het politiek weekblad van BSP-afdeling Ledeberg. Hij hoopte journalist te worden en volgde daar een cursus voor (van 1960 tot 1970 zou hij in de beheerraad van de BRT zetelen). Maar toen Armand Verspeeten in 1951 ACOD-secretaris werd voor het stadspersoneel, kwam de partij hem vragen om Verspeeten op te volgen als propagandist op het partijsecretariaat. In 1954 klom hij op tot federaal secretaris van de Belgische Socialistische Partij (BSP). Hij zou het 25 jaar blijven. Temmerman kwam de Gentse gemeenteraad binnen in 1959. Twee verkiezingen later werd hij schepen en kreeg hij de stadsbedrijven Electriciteit, Gas en Water (EGW) onder zijn bevoegdheid. Hij bleef het na de fusie. Wel ging het Grond- en Bouwbedrijf naar collega Monsaert van Stadsontwikkeling, maar als schepen van Leefmilieu kreeg hij er de verantwoordelijkheid bij voor het compostbedrijf en de verbrandingsoven aan de Ottergemsesteenweg. Op 1 november 1971 volgde hij Amedé De Keuleneir op als volksvertegenwoordiger. Hij liet zich in het parlementair halfrond vooral opmerken rond het energiebeleid, maar onthield zich ook als enige socialist bij de stemming van het zogenaamde NAVO-dubbelbesluit (over de plaatsing van kernwapens op Belgisch grondgebeid). In 1983 werd hij eerste ondervoorzitter van de Kamer. Als voorzitter van de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken kon hij de evolutie van de wetgeving inzake lokale besturen nauwgezet volgen. In 1982 werd de Socialistische Partij (SP) uit het Gentse stadsbestuur gehouden door een voorakkoord tussen christen-democraten en liberalen. Bij de herverkiezing in 1983 (als gevolg van een twist tussen twee groene lijsten) leverde de polarisatie met de nieuwe meerderheid de SP extra winst op, waardoor ze de grootste fractie van de raad werd. Vijf jaar lang voerde de partij met Temmerman aan kop, een harde oppositie. Deze leverde in 1987 een nieuwe overwinning op, waarna Temmerman de eerste verkozen socialistische burgemeester van Gent werd. De rood-blauwe coalitie diende drastisch te saneren: het afdanken van bijna 1.000 tijdelijke stadsambtenaren én het opleggen van een meerjarenplan waren beslissingen van de nieuwe burgemeester. Desondanks kon de bestuurscoalitie bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 haar meerderheid behouden, al haalde de burgemeester – weliswaar op de lijstduwersplaats – nog amper 2.000 stemmen. Hijzelf had al uitgemaakt plaats te ruimen voor schepen Frank Beke, die in een spannende strijd nipt de bovenhand haalde op de liberale eerste schepen Sas van Rouveroij. Hij stond ook zijn zetel af als gemeenteraadslid, gezien hij niet als een ‘schoonmoeder’ van de nieuwe burgervader wenste beschouwd te worden. In 1989 had Temmerman ook al afscheid genomen van zijn parlementair mandaat (zogenaamd als tegenstander van ‘de cumul’). Later werd hij wel nog lid van de deontologische commissie van de SP, al had hij in feite afscheid genomen van de politiek. Gilbert Temmerman stierf op 19 januari 2012, hij zal herinnerd worden als een integer, maar streng en sober politicus. Het reeds verwerkte archief van Gilbert Temmerman is slechts een gedeelte van zijn archief. Het bevat vooral stukken met betrekking tot de socialistische gemeentepolitiek te Gent in de jaren zeventig. Vooral de dossiers omtrent de fusies van gemeenten zijn talrijk. De stukken met betrekking tot de nationale politiek zijn eerder beperkt. Series: 078: Archief van Gilbert Temmerman; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"