455.A.2.2.2.00531: Briefwisseling tussen het adoptiesecretariaat en het Internationaal Secretariaat. - Amnesty International Vlaanderen
"Collection: Amnesty International-Vlaanderen; Biografie: Amnesty International (AI) Amnesty International is een wereldwijde mensenrechtenbeweging, ontstaan in 1961 op het initiatief van Brits advocaat Peter Benenson. Het verhaal gaat dat Benenson, aangegrepen door een artikel over twee Portugese studenten die gevangen zaten wegens een vrijheidstoast, een oproep deed tot actie om gewetensgevangenen vrij te laten of op zijn minst een eerlijk proces te geven. Hij schreef het artikel ‘The Forgotten Prisoners’ over ‘diegenen die wegens een andere mening of ander geloof dan wat de regering voorschrijft gevangen, gefolterd en soms geëxecuteerd worden’. In dit artikel spoorde hij iedereen aan om protestbrieven te schrijven aan repressieve regimes om dit soort situaties aan te klagen. Zijn ‘Appeal for Amnesty’ kende een onverwachts groot succes en duurde het hele jaar door. Begonnen als een oproep, groeide dit uit tot een massale campagne en is dit uiteindelijk verworden tot de wereldwijde mensenrechtenorganisatie die ze vandaag de dag is. Doorheen de jaren breidde Amnesty International haar mandaat uit. De focus lag in het begin op de vrijlating van gewetensgevangenen, maar langzaamaan kwamen ook de politieke gevangenen in het vizier. AI ijverde voor eerlijke processen voor hen, zolang ze geen geweld gebruikt hadden. Uiteindelijk ging men acties voeren voor elke gevangene die gemarteld of mishandeld werd, ongeacht de reden waarvoor ze vastzaten. Grote anti-foltercampagnes werden massaal opgevolgd. In de jaren 1970 kantte AI zich ten volle tegen de doodstraf. Men was van mening dat die in geen enkele omstandigheid gerechtvaardigd kon zijn. Ook buitengerechtelijke executies en ‘verdwijningen’ kwamen op de agenda te staan. In de loop van de jaren is het mandaat van de organisatie steeds verder uitgebouwd. Vandaag de dag zet Amnesty zich in voor de verwezenlijking van alle rechten vermeld in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens alsook voor de naleving van de latere internationale mensenrechtenverdragen. Naast schendingen begaan door de overheid, richt men zich nu ook op de inbreuken gepleegd in privésfeer, zoals huiselijk geweld.