076.00337: Script betreffende uitzendingen [radio Vlaanderen]. 16.4.1940 - 28.4.1940 - Radio Vlaanderen
"Collection: Radio Vlaanderen; Biografie: Radio Vlaanderen was een privé-radiozender van socialistische signatuur. Hij beschikte voor 1940 over een zendvergunning, net als enkele andere regionale zenders zoals Radio Schaerbeeck, Radio Kortrijk, Radio Liège en Radio Kerkske (Antwerpen). De vzw Radio Vlaanderen werd opgericht in december 1935. De belangrijkste bestuurders waren Gust Balthazar (directeur van de krant Vooruit), Emiel Vergeylen (secretaris van de BWP-federatie Gent-Eeklo) en Vooruit-medewerker Daan Boens. De dagelijkse leiding was in handen van een comité bestaande uit Gust Balthazar, Gust Van Hecke en Richard Minne. De artistieke leiding lag bij Emile Langui (directeur-generaal bij het Ministerie van Nationale Opvoeding). De studio's waren ondergebracht in een gebouw naast de redactielokalen van Vooruit en de zendinstallatie stond aanvankelijk opgesteld in het Feestlokaal. Op de vooravond van 1 mei 1936 ging Radio Vlaanderen voor het eerst de ether in. Het muziekaanbod omvatte alle genres: van klassieke muziek over opera tot de succesliedjes van toen. Vooral de radioserenades - verzoekplaatjes aan 5 frank per nummer - waren bijzonder populair. Daarnaast bestonden er literaire, artistieke en sportrubrieken. De uitzendingen kenden op korte termijn succes en in juni 1939 werd een nieuwe zender in gebruik genomen te Merelbeke. De oorlog betekende het einde van Radio Vlaanderen. Beide uitzendposten werden in beslag genomen en voor de vereffening stelde de Duitse bezetter een nieuwe Raad van Beheer samen. Deze werd na de oorlog vervangen. Om administratieve redenen (oorlogsschade, boekhoudkundige afhandeling) bleef de vzw nog voortbestaan tot 1990. Na de oorlog zouden er aanvankelijk nog plannen geweest zijn voor het heropstarten van de uitzendingen, maar uiteindelijk bleek toen in het medialandschap geen plaats meer te zijn voor een privé-zender als Radio Vlaanderen. Level of description: Item; Series: 076.6: Script, uitzendingen (Radio Vlaanderen)"