243.00029: Contract van 24 januari 1951 over een kredietopening van 2,46 miljoen frank van het Centraal Bureau voor de Kleine Spaarder (CBKS). - sm Les Socialistes Réunis Dour
"Collection: SC Les Socialistes RÃ©unis Dour; Biografie: De samenwerkende maatschappij Les Socialistes Réunis werd in 1895 gesticht in het Henegouwse dorpje Dour. De bewoners van Dour, Wiheries en de omliggende dorpen in die gemengd industrieel-agrarische regio verzetten zich tegen elke vorm van gestructureerde organisatie, die ze zagen als plaatsen om enkelen een baan te bezorgen. Een kleine groep socialisten onder leiding van Alfred Danhier besloot in 1895 in Trichères een huis te huren om er brood te bakken. De maatschappij kende een snelle start en realiseerde in het eerste jaar al een verkoop van ongeveer 50.000 frank. In 1920 bezat de coöperatie een feestzaal, een mechanische bakkerij, winkels met kruidenierswaren, stoffen, schoenen, kledij en meubels, een brouwerij, een kuiperij en een park. In 1927 bereikte ze haar hoogtepunt met de bouw van een indrukwekkend volkspaleis met feestzaal en cinema, ontworpen door Alphonse Van Craenenbroeck. Dat volkshuis werd in 1982, na de afbraak van de feestzaal en de cinema een jaar eerder, beschermd als monument. Level of description: File; Series: 243: Archief van sm Les Socialistes Réunis Dour"