372.004: Stukken over de jeugdbeschermingscomités - Centrum voor Sociale Actie
"Collection: Centrum voor Sociale Actie (CSA); Biografie: Het Centrum voor Sociale Actie (CSA) werd einde 1959 opgericht op initiatief van Joseph Lemaire, de toenmalige voorzitter van de Prévoyance Sociale / Sociale Voorzorg (nu P&V). Het CSA werd grotendeels gefinancierd door de Sociale Voorzorg. Structureel stond ze onder bescherming van de vier takken van de socialistische Gemeenschappelijke Actie (vakbond, mutualiteit, partij en coöperatie). De voornaamste doelstelling van het CSA was om een werking te ontplooien op het terrein van de sociale en de medische zorg. Hiermee wou de socialistische beweging een tegenhanger creëren voor Caritas Catholica. Of zoals omschreven in een nota: “faire obstacle à l’action insidieuse et envahissante de Caritas catholica”. De centrale figuur in de werking van het CSA was de algemeen secretaris Joz Wijninckx. Het CSA lag aan de basis van enkele organisaties die zich verder onafhankelijk ontwikkelden, zoals SIRT (Socialistisch Instituut voor Radio en Televisie), de Federatie van Socialistische Gepensioneerden en de Federatie van Gehandicapten. Sommige organisaties die ze oprichtte, zoals de Gezinsvereniging en Cultuur, Jeugd en Sport hadden minder succes en werden vlug weer opgedoekt. Ook verrichtte het CSA veel vormingswerk en propageerde ze bij alle beleidsniveaus de oprichting van speelpleinen, kinderkribben, zwembaden en diensten voor bejaarden. Daarnaast had het CSA als opdracht om voor de socialistische beweging op het gebied van medisch-sociale, familiale en demografische thema’s als documentatie-, advies- en studiecentrum te fungeren. Voor al deze taken had het CSA onvoldoende financiële middelen en administratieve steun. Ook binnen de Gemeenschappelijke Actie was de positie van het CSA soms onduidelijk. Temeer omdat de verschillende geledingen vasthielden aan hun eigen studiediensten. Eind 1979 werd het CSA opgeheven. Level of description: File; Series: 372: Archief van Centrum voor Sociale Actie (CSA)"