346.00028: Dossier over de werking in de vakbonden - Geudens, Jos
"Collection: Geudens Jos; Archiefgeschiedenis: Het Amsab kreeg een het grootste deel van zijn archief eind 2005, het werd ingeschreven onder nummer S/95/097; de boeken uit de bibliotheek werden niet overgedragen aan het Amsab. Het archief bevat documenten over de verschillende themata waarrond Jos Geudens actief was. De beschrijving start met een reeks verslagen over de werking van de RAL (van bij de oprichting in 1971) en SAP in Antwerpen, op nationaal en internationaal vlak. Zeer interessant zijn de bundels over marxistische vorming en de verkiezingen. Antiracisme, onderwijs en internationale solidariteitsacties zijn de andere belangrijkste onderwerpen.Biografie: Jos Geudens (°Antwerpen,1948) was actief op verschillende vlakken. Als leraar was hij actief in ACOD-Onderwijs en hij was er ook bestuurslid van. Hij lag mee aan de basis van de beweging voor een nieuwe revolutionaire pedagogiek met de Aktiegroep Kritisch Onderwijs. Hij trok naar Polen ten tijde van de vrije vakbond Solidarnosc en ging mee met een werkbrigade naar Nicaragua om de sandinistische revolutie te steunen. Hij zette solidariteitscampagnes op met Bosnië en Palestina, vooral op onderwijsvlak. Hij was zeer actief in de antiracistische en antifascistische beweging, hij was mede-oprichter van initiatieven om mensen zonder wettige papieren te steunen. En ook hierbij had hij vooral aandacht voor kinderen. Dit kaderde hij allemaal in zijn politiek engagement binnnen de RAL (Revolutionaire Arbeidersliga) en SAP (Socialistische Arbeiderspartij). Zijn grootste zorg was om te komen tot een linkse eenheidsbeweging, hij lag dan ook mee aan de basis van verschillende pogingen hiertoe zoals Ela, Regenboog, BSV… Op 1 januari 2006 ging hij op prépensioen en vertrok hij naar Mombasa (Kenia) om daar een huiswerk- en computerklas op te starten. Level of description: Item; Series: 346.00001.00029: RAL- en SAP-afdeling Antwerpen"