289.00169: Dossier betreffende de werkmap “Het skelet. Een werkmap voor voorlichting aan groepen”. - Vlaams Centrum voor de Integratie van Migranten
"Collection: Vlaams Centrum voor de Integratie van Migranten (VCIM); Level of description: Item; Archiefgeschiedenis: In juni 1999 liep op Amsab een telefoontje binnen van de curator van het failliete VCIM met de vraag of wij geïnteresseerd waren in hun archief. Om het alvast te redden van de recyclagedood, werd besloten hierop in te gaan. Op twee dagen moest de klus geklaard zijn. Wat zich vervolgens afspeelde in de voormalige VCIM gebouwen, was niet bepaald een droomscenario voor archivarissen. Verspreid over twee verdiepingen lagen in burelen zonder meubilair en op de gangen hopen papier. Er viel ook nergens een oud-medewerker te bespeuren die enige klaarheid in deze chaos had kunnen scheppen. Het materiaal werd dan maar per bureau in grote dozen verzameld. De tweede dag wees een van de vaklui die in het gebouw rondliepen erop dat ook in de kelder nog papieren lagen. Bij een vluchtig onderzoek bleek het al gauw om archief van VOCOM te gaan. In totaal werd meer dan vier kubieke meter archief opgehaald.