479.00008.00056.00026: Dossier betreffende de werking van wereldwinkel Humbeek - OWW-provinciaal secretariaat Brabant
"Collection: OWW-Provinciaal Secretariaat Brabant; Biografie: De provinciale secretariaten van Oxfam-Wereldwinkels (OWW) fungeerden vanaf hun ontstaan tot hun afschaffing in 2000 als steunpunt voor de lokale wereldwinkels. Ze gaven alle belangrijke informatie van het Nationaal Secretariaat door, verzorgden opleiding, stimuleerden samenwerking, begeleidden acties en campagnes en hielpen startende groepen of groepen met problemen. Verder verzamelden ze ook informatie over de lokale wereldwinkels voor de jaarverslagen. Ze hielden zich echter niet of nauwelijks bezig met beleidsvorming. Oxfam-Wereldwinkels werd in april 1971 opgericht in Antwerpen onder auspiciën van Oxfam België. Oorspronkelijk waren er geen provinciale secretariaten. De wereldwinkels van Antwerpen, Gent en Brugge waren de grootste en meest actieve wereldwinkels en fungeerden als centrale spillen voor de werking in hun wijde omtrek. De medewerkers van de lokale wereldwinkels kwamen er samen om informatie en ervaringen uit te wisselen. We kunnen dit als de voorloper van de provinciale werking beschouwen. Die werking werd geformaliseerd in 1975. Oxfam-Wereldwinkels werd een vzw en de drie genoemde wereldwinkels werden formeel aangeduid als de steunpunten voor de lokale wereldwinkels. Elk secretariaat kreeg een verantwoordelijke en een vast personeelslid toegewezen. Brabant kreeg niet meteen een provinciaal secretariaat. De wereldwinkelwerking was er nog zeer beperkt, aangezien de meeste alternatieve handelszaken zich hadden aangesloten bij het Nederlandse SOS-Wereldhandel. In Brussel werd er pas in 1974 een wereldwinkel opgericht, meer bepaald in de gebouwen van Oxfam België. De winkel vervulde niet meteen een bestaande nood, maar was er veeleer om de mensen van Oxfam België kennis te laten maken met de wereldwinkelwerking. In een brief van vier september 1975 lanceerde Leo Zagers echter de oproep om een provinciale vergadering te beleggen. Die vergadering kwam er op één oktober van hetzelfde jaar, wat meteen het begin inluidde van het provinciaal secretariaat in Brussel. Vanaf 1978 kwamen de verantwoordelijken samen in een vast overlegorgaan: de contactvergadering van de provinciale verantwoordelijken (KOPROV). In 2000 werd beslist om alle provinciale secretariaten af te schaffen en de ondersteuning van de lokale winkels voortaan te regelen vanuit het nationaal secretariaat te Gent. Hiervoor werden nieuwe functies in het leven geroepen: de regiocoördinatoren. Level of description: Item; Series: 479.00008.00056: Dossiers betreffende de werking van de Brabantse wereldwinkels"