507.055: Dossier betreffende de socialistische geschiedenis in Wijnegem - CESCO
"Collection: Centrum voor Economisch en Socio-Cultureel Onderzoek (CESCO); Level of description: File; Biografie: Het Centrum voor Economisch en Socio-Cultureel Onderzoek (CESCO) was een vereniging zonder winstoogmerk die in 1974 werd opgericht en waarvan de algemene vergadering bestond uit de Bureauleden van het ABVV - gewest Antwerpen, aangevuld met enkele wetenschappelijke medewerkers. Er was tevens een associatie met de diensten van Professor Vandewalle en het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen. Het doel was de oprichting van een studiedienst ten voordele van het ABVV en de uitbouw van een dienstverlening aan de verschillende beroepscentrales. In 1980 kreeg CESCO een tweede opdracht. De vzw nam de taak over van de in 1971 gesticht GESABA (Geschiedenis Socialistische Arbeidersbeweging Antwerpen), die zich tot doel had gesteld een vervolg te schrijven op het werk van Albert Van Laar, Geschiedenis van de Arbeidersbeweging te Antwerpen en Omliggende, uit 1926. CESCO nam een aantal historici in dienst en startte, op aanwijzing van Ger Schmook (zie archief Ger Schmook), met de aanleg van een documentaire verzameling. Ook werden teksten voorbereid over de diverse takken van de beweging. Het kwam echter nooit tot een publicatie en in 1985 eindigde de geschiedkundige opdracht van CESCO. Series: 507.2.1.1: Werkdocumenten"