046.00239: Stukken van CGSP-sector Onderwijs betreffende tussenkomsten aanstellingen, weddenaangelegenheden, pensioenen e.d. - Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD)
"Collection: Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD); Biografie: De in augustus 1945 opgerichte Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD) kwam voort uit een samenbundeling van organisaties uit het syndicaal verzet. Enerzijds was er het Algemeen Syndicaat der Openbare Diensten (ASOD), dat op zich reeds een fusieorganisatie was van vier vakbonden: het Nationaal Syndicaat van Spoor, Post, Telegraaf, Telefoon, Zeewezen en Luchtvaart, de Belgische Centrale der Werknemers in Openbare Dienst, de Centrale van het Socialistisch Onderwijzend Personeel en het Nationaal Syndicaat van het Burgerlijk Personeel van Landsverdediging. Al deze organisaties waren voor de Tweede Wereldoorlog aangesloten bij het socialistische Belgische Vakverbond (BVV). Anderzijds waren er de verschillende eenheidsvakbonden van de openbare diensten, die deel uitmaakten van het Belgisch Verbond der Eenheidssyndicaten (BVES). Het BVES was vooral communistisch geïnspireerd. Na de bezettingsperiode van 1940-1944 kwam het tussen deze beide groepen tot een fusieoperatie, waardoor de ACOD werd opgericht. Als overkoepelende organisatie van alle linkse vakbonden van de openbare diensten, is de ACOD vrij uniek in zijn genre. Samen met de Algemene Centrale (AC) en de Centrale der Metaalbewerkers (CMB) vormt ze een van de pijlers van het ABVV. Binnen het ABVV moet de ACOD eerder tot de linkervleugel gerekend worden. Bij de interprofessionele acties van het ABVV fungeerde de ACOD meermaals als locomotief. Het ledental evolueerde van 70.000 leden in 1945 tot 250.000 in 1997. De opeenvolgende ACOD-voorzitters waren Joseph Bracops (1945-1946), Henri Janssen (1946-1956), Georges Debunne (1957-1968), Edmond Hamont (1968-1982), Roger Piton (1982-1993) en Jacques Lorez (1993-). De ACOD bestaat uit elf nationale beroepssectoren: onderwijs, gemeentediensten, spoor, ministeries, post, TT, Gazelco, parastatalen, tram-buurtspoorwegen en autobussen, zeewezen en de culturele sector. Elk van onze sectoren heeft een vrij zelfstandige werking binnen het kader van de ACOD. Naast de verticale structuur, bestaat er ook een horizontale structuur: deze van de intersectorale gewesten. Er bestaan thans zeven Vlaamse gewesten, elf Waalse gewesten en het gewest Brussel. Het dagelijkse bestuur van de ACOD wordt waargenomen door het Bestendig Secretariaat, maar de eigenlijke leiding is in handen van het Nationaal Uitvoerend Bureau. Dit is samengesteld uit de leden van het Bestendig Secretariaat, en een beperkt aantal afgevaardigden van de sectoren en gewesten. Het Nationaal Uitvoerend Bureau komt wekelijks of tweewekelijks bijeen. Daarnaast is er het Nationaal Comité. Dit is proportioneel samengesteld door de sectoren en de gewesten en komt drie tot vier keer samen per jaar. Het Nationaal Congres komt om de drie of vier jaar samen en is eveneens proportioneel samengesteld uit de afgevaardigden van de sectoren en gewesten. Level of description: Item; Series: 046: Archief van Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD)"