151.00009: Dossier betreffende de anarchistische beweging te Brussel - Schildermans, Jozef
"Collection: Schildermans Jozef; Biografie: Mede onder impuls van de punkbeweging kende het anarchisme op het einde van de jaren 1970 een nieuw elan. In talloze publicaties en schotschriften vloeide de zwarte inkt rijkelijk. Op de meest onmogelijke plaatsen werd de omcirkelde A, het kenteken van de anarchisten, op de muren gekalkt. Met niets ontziende ijver poogde men het ingedommelde alternatieve wereldje te radicaliseren. De theorieën over de autonome actie maakten hun opgang. Het was de periode van de ‘Dagen van de anarchie’. Al bij al was het een vrij marginaal verschijnsel dat nooit de maatschappelijke weerklank heeft gekregen die de beweging in Nederland wel kende door toedoen van de kraakbeweging. Binnen de context van het links activisme aan de Vlaamse universiteiten mag het evenwel niet onvermeld blijven. Aanvankelijk deed de groep aan vorming, propaganda en agitatie, maar met de oprichting van de groep Onkruit spitste de actie zich vooral toe op het antimilitarisme. Level of description: File; Series: 151: Archief van Jozef Schildermans"