261.00013: Dossier over een bediende toegewezen aan een parlementair - Van der Niepen, Paul
"Collection: Van Der Niepen Paul; Biografie: Paul Van Der Niepen is in 1926 in Denderleeuw geboren, en is daar altijd blijven wonen. Na middelbare studies werd hij eerst opsteller bij het ministerie van Justitie om nadien studiemeester te worden en vervolgens internaatbeheerder aan het Koninklijk Atheneum te Aalst. Van in zijn jeugd zette deze zoon van een spoorwegbeambte zich in voor de socialistische beweging en nam hij verantwoordelijkheid op in het ganse scala van organisaties die een kleine provinciestad als Denderleeuw telde: van de lokale (B)SP-afdeling was hij bestuurslid, afgevaardigde op de nationale SP-congressen en ondervoorzitter; ook van het ACOD-gewest was hij bestuurslid en een tijd algemeen voorzitter. Van de lokale en federale Bond Moyson was hij bestuurslid; dezelfde functie had hij in het partijlokaal Achturenhuis en andere volkshuizen in de regio. Deze lijst moet aangevuld worden met zijn functies als bestuurslid van culturele en toeristische organisaties en niet te vergeten van sociale woningmaatschappijen. Hij nam voor het eerst deel aan verkiezingen in 1952, in 1959 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid en tegelijkertijd eerste schepen, na de dood van burgemeester Armand De Pelsmaeker in 1968 werd hij burgemeester en dit tot 1976. Reeds bij de verkiezingen van 1970 was zijn conflict met de populaire schepen Raymond Van Isterdael tot een eerste hoogtepunt gekomen, maar na de verkiezingen van 1976 scheurden Van Isterdael en zijn vrienden zich van de Socialistische Partij (SP) af en vormden een coalitie zonder de SP maar met Van Isterdael als burgemeester. Die scheuring heeft 10 jaar geduurd. Ondertussen was Van Der Niepen ook actief in de nationale politiek. Van 1976 tot 1981 was hij volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Aalst en van 1981 tot 1987 senator voor de kiesomschrijving Aalst-Oudenaarde. Level of description: Item; Series: 261.3: Senator"