403.37: Omzendbrieven aan de leden - RAL-afdeling Gent
"Collection: RAL-afdeling Gent; Biografie: De Gentse afdeling van de Revolutionaire Arbeidersliga (RAL) was niet erg omvangrijk, maar had wel een bijzondere invloed, enerzijds bij de oprichting van de RAL, en anderzijds bij het ontstaan van alternatieve bewegingen. In Gent en vooral aan de Gentse universiteit werden immers de eerste kaders gerecruteerd voor de heroplevende trotskistische beweging in Vlaanderen. Op het einde van de entristische periode in de BSP (1950-1964) vonden enkele Vlaamse jongeren aansluiting bij de groep rond de notoire marxistische econoom Ernest Mandel, één van de belangrijkste leiders van de trotskistische Vierde Internationale. Net zoals Mandel kozen ze in 1964 voor een autonome werking in plaats van zich te schikken naar de wensen van de BSP; voor de jongeren betekende dat verder werken in de kernen van de Socialistische Jonge Wacht (SJW) als een propagandische groep. Vooral aan de enige Vlaamse rijksuniversiteit vormden ze een invloedrijke groep met Guido Totté, François Vercammen, Eric Coryn… Ze evolueerden in de richting van de vorming van een voorhoede-organisatie (waarmee ze zich afzetten van het reformisme en het spontaneïsme) en haalden hun inspiratie op organisatorisch gebied bij Lenin (het democratisch centralisme). De politieke leidraad was het Overgangsprogramma van Trotski. De Gentse SJW startte met een jeugdclub (De Rode Hoek), diende een lijst in voor de studentenverkiezingen van 1968 en organiseerde het nationaal congres van 1969. Het belang van de studentenbeweging als recruteringsveld van kaders voor een toekomstige revolutionaire partij was er een centraal thema. Meteen kwam SJW in een stroomversnelling die twee jaar later zou leiden tot het stichtingscongres van de Revolutionaire Arbeidersliga (RAL), een samengaan van de oude trotskistische militanten met de geradicaliseerde jongeren van de SJW. De geschoolde militanten van de Gentse afdeling kregen een belangrijke rol in de gecentraliseerde partij met haar instanties, commissies en centrale campagnes. De Gentse afdeling was vooral actief in de – soms wilde - stakingen in de Gentse bedrijven (Fabelta, Sidmar, Acec) en in internationale solidariteitscomités zoals Vietnam, Palestina, Noord-Ierland, Brazilië en Chili. Opmerkelijk waren de invloed op een groep kritische ingenieurs, op de studenten in de rechten die later de Gentse wetswinkel oprichtten, de steun aan initiatieven op het gebied van onderwijsvernieuwing, de belangrijke rol van RAL-militanten in Dolle Mina en De Rooie Vlinder, de kritiek op de caritatieve derdewereld beweging… Het opgaan in de RAL leidde niet tot het verdwijnen van de SJW die een nieuw leven kreeg als jongerenorganisatie van de RAL; de Gentse SJW was dus actief aan de universiteit en de scholen, in het Anti-militaristisch Front …en was betrokken bij het jongerencongres over leefmilieu in 1972. De paar tientallen militanten van de Gentse RAL en haar sympathisanten bouwden rond 1975 ook een aantal wijkwerkingen uit en meenden dat het klein partijlokaal met boekenwinkel op de Sint-Kwintensberg te krap werd; daarom werd gezocht naar een groter lokaal met een café en zaal. Het nieuw lokaal in de Frans Ackermansstraat werd als Socio-kultureel Centrum Stapelhuis geopend in 1978 . Level of description: File; Series: 403.2: RAL-afdeling Gent"