615.00031: Inschrijvingsregister der bijdragen van de leden aan de Werklozenkas. - AC-afdeling Geel
"Collection: AC-afdeling Geel; Level of description: File; Biografie: In de periode rond 1900 werden er een groot aantal -vaak zeer lokale- vakbonden opgericht op basis van beroep. Deze bonden was vaak geen lang leven beschoren, wegens het kleine ledenaantal en een slechte structuur. Om hieraan te verhelpen werd gekeken naar het Duitse organisatiemodel waar de arbeiders zich verenigden in vakbondscentrales. Eén vakbond moest alle arbeiders uit een bepaalde industrie verdedigen, ongeacht hun beroep, met overal dezelfde voorwaarden en voordelen. In 1909 verenigden verschillende vakbonden van bouwarbeiders zich in de allereerste socialistische vakbondscentrale in België; de Centrale Vereeniging van Bouwwerkers. Er volgden snel andere: bij de schilders, de fabrieksarbeiders… Na de Eerste Wereldoorlog werden de syndicale muren tussen de verschillende beroepen verder neergehaald en zette de centralisering in de socialistische vakbeweging zich verder. In 1919 fuseerden de Centrale Unie der Schilders en de Centrale der Houtbewerkers met de Centrale der Bouwwerkers tot de Centrale der Bouw- en Houtbewerkers. En uit de hierop volgende fusie met de Centrale der Fabriekswerkers in 1921 ontstond vervolgens de Algemene Centrale der Bouw- en Ameublementarbeiders en der Gemengde Vakken van België, een lange naam die eerst afgekort werd met het letterwoord ACBAGV, later ingekort tot Algemene Centrale of AC. Dit is het archief van de lokale afdeling te Geel van de ACBAGV. Series: 615: Archief van Algemene Centrale der Bouw- Ameublementswerkers en der Gemengde Vakken van België-afdeling Geel, later AC-afdeling Geel"