173.00011: Artikel van H. Fuss betreffende ‘Gagner la guerre, gagner la paix par la justice sociale’ (verschenen in: ‘Alerte’) - Fuss, Henri
"Collection: Fuss Henri; Biografie: Henri Fuss (1882-1964) was een sleutelfiguur in de nationale en internationale sociale geschiedenis. Hij was vooral gekend als expert in de werkloosheidsproblematiek en de sociale zekerheid. Van 1910 tot 1916 was hij secretaris van de Internationale Vereniging voor de Strijd tegen de Werkloosheid. In 1925, na een korte periode als functionaris in het Ministerie van Arbeid, werd hij verantwoordelijke en hoofd van de dienst werkloosheid en tewerkstelling in het Bureau International du Travail (BIT) te Genève. In 1937 werd hij teruggeroepen naar België om een oplossing te vinden voor de verplichte verzekering tegen de werkloosheid. Hij werd benoemd tot koninklijk commissaris voor het werkloosheidsprobleem. Een jaar later werd hij algemeen directeur van het Ministerie van Arbeid. Tijdens de bezetting zorgde hij voor de start van een dialoog tussen de wereld van het patronaat en de geheime syndicale beweging; dialoog die in 1944 leidde naar het zo geheten sociaal pact. Als secretaris generaal van het Ministerie van Arbeid, stond hij ook aan de basis van het systeem van sociale zekerheid dat op heden nog steeds actueel is in België. In 1947 werd hij als grijze eminentie tot voorzitter benoemd van de Nationale Arbeidsraad. Tegelijkertijd was hij ook op andere terreinen actief: hij was onder andere voorzitter van de Association Belge pour le Progrès Social (ABPS) of Belgische Vereniging voor Sociale Vooruitgang, en correspondent voor het BIT in België. Level of description: File; Series: 173: Archief van Henri Fuss"