292.00158: Dossier betreffende de toepassing en interpretatie van het KB van 7 december 1976 ter uitvoering van het decreet op het sociaal-cultureel vormingswerk in verenigingsverband - Kabinetsarchief - Culturele Cel bij de SP-kabinetten (1979)
"Collection: Culturele Cel; Biografie: Nadat Bert Hermans zich in de periode 1965-1966 en 1968-1974 op de kabinetten van de vice-premier en de premier had gebogen over de culturele aangelegenheden (zie hiervoor het archief van Bert Hermans met fondsnummer 291) werd zijn taak tijdens de regering Tindemans II (1977-1978) overgenomen door H. Buermans (kabinet minister van nationale opvoeding) en vanaf 1979 zelfs door een heuse cel (kabinet van de vice-premier). Ook nu bestond de functie in belangrijke mate uit het fungeren als 'schoonmoeder' van de CVP-bewindslieden bevoegd voor cultuur en het waken over evenwichten bij benoemingen en het toekennen van subsidies. Wijlen dichter Herman De Coninck formuleerde het in een brief d.d. 11 mei 1981 (afgedrukt in De Morgen d.d. 22 mei 2002, p. 26) aan toenmalig SP-voorzitter Karel Van Miert als volgt: (...) dat socialistische schaduwkabinet van kultuur, dat stelt natuurlijk niks voor. Ik heb met laten vertellen dat die mensen uitsluitend narekenen hoeveel subsidies er naar CVP-organisaties gaan, en hoeveel naar jullie. Dingen die ongetwijfeld in de gaten moeten worden gehouden, maar niet meteen dingen waarvan je kan zeggen: daar zit een visie achter. De Culturele Cel zelf maakte in haar eigen werkingsverslag (inventarisnummer 3) een opdeling volgens beleidsvoorbereidende opdracht, belangenverdediging, dienstverlening, sociaal dienstbetoon. Level of description: Item; Series: 292.3.9: Samenlevingsopbouw en volksontwikkeling"