134: Archief van Joseph Coole - Coole, Joseph
"Collection: Coole Joseph; Archiefgeschiedenis: Het persoonlijk archief werd dat jarenlang bewaard werd door de familie.Biografie: ‘De arme werkjongen Jozef Coole moet zes maanden in ’t gevang.’ Het is een van de klassie-kers uit onze fotocollectie die op ruime schaal werd verspreid. De algemene verontwaardiging over de vervolging van vakbondssecretaris Jozef Coole (1878-1940) werd onder meer op die manier gemanifesteerd. Coole had in 1907 een artikel gepubliceerd in Vooruit over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij de textielfabriek De Kien in Kortrijk. Daarop legde De Kien klacht neer en Coole werd veroordeeld tot een opsluiting van maart tot september 1909. Zijn vrijlating groeide uit tot een volksfeest. De jonge BWP had er een martelaar bij. Jozef Coole werd een van de leidinggevende figuren van de socialistische beweging in Kortrijk. Hij was jarenlang secretaris – later voorzitter – van de Federatie van Vakbonden van Midden- en Zuid-West-Vlaanderen en was naast gemeenteraadslid (1921) ook senator vanaf 1929.In mei 1991 werd het archief binnengebracht door historica Nicole Deryckere.Zie ook: 003 Archief van BWP-afdeling KortrijkZie ook: fo000532 De Kien Het archief bevat briefwisseling (1907-1910): met brieven van de Dienst Arbeidsinspectie, bewijsmateriaal in verband met de werkomstandigheden bij De Kien, brieven van zijn advocaat Constant Heynderyck uit Gent en de processen-verbaal met zijn veroordeling. Tijdens het half jaar achter de tralies onderhield hij regelmatig contact met familieleden en vrienden (waaronder volksvertegenwoordiger August Debunne), evenals met een wijd spectrum van socialistische organisaties die hem in die moeilijke periode moreel steunden. Een nog indringender beeld van zijn persoon krijgen we via zijn literaire productie : liedteksten en gedichten uit de periode 1917-1930. Vol ironie en volkse humor (Tentoonstelling van ratten in 't liberaal fabriek te Eeklo) of diepe emoties (Het weezenkind van den soldaat), maar meestal combattief (Strijdlied van stakers van mijnheer Libeer te Meulebeke). Een innemend stukje volkscultuur. Level of description: Fonds; Series: Coole Joseph; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"