417.219: Briefwisseling van en met Kif Kif (Ronse) (LIC) - ODiCe
"Collection: Oost-Vlaams Diversiteitscentrum (ODiCe); Biografie: Op het einde van de jaren tachtig werd het migrantenthema, onder meer door het toenemende succes van extreemrechts, een volwaardig en prioritair beleidsthema. De Vlaamse regering keurde in maart 1989 de eerste beleidsnota Migrantenbeleid goed. Enkele maanden voordien, op 15 maart 1988 werd de Migrantenwerking Waasland vzw opgericht, met als doel bij te dragen tot het welzijn van migranten in Sint-Niklaas en het Waasland. De doelgroep omvatte eveneens asielzoekers. Met het van kracht worden van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 1990 met betrekking tot erkenning en subsidiëring van landelijke, regionale en lokale integratiecentra wijzigde het integratielandschap. Op lokaal niveau kwam het Vlaamse Centrum Integratie Migranten (VCIM); per regio een regionaal integratiecentrum (RIC) met daarnaast lokale integratiecentra (LIC). De Migrantenwerking Waasland breidde zijn gebied uit over Oost-Vlaanderen, met uitzondering van de stad Gent, die een eigen stedelijk integratiecentrum had, en onderging daarbij een naamswijziging. Het Regionaal Integratiecentrum Migranten Oost-Vlaanderen (RIMO) startte vanaf 1 april 1991. Het integratiecentrum had als doel een veelzijdige werking ontplooien, gericht op de integratie van migranten en op het harmonieus samenleven van Vlamingen en migranten, met volgende opdrachten: opzetten of meewerken aan vormingsinitiatieven binnen het werkingsgebied; kadervorming voor de zelforganisaties ondersteunen; taallesinitiatieven voor volwassenen coördineren en ondersteunen; het gevoerde integratiebeleid binnen het werkgebied evalueren en organiseren van sensibiliserings- en voorlichtingsactiviteiten in overleg met het landelijk en lokaal niveau. Een laatste opdracht was participeren aan de werking van het Vlaams Centrum Integratie Migranten en ondersteunen en begeleiden van de lokale centra te Aalst (vzw Migrantenwerking Aalst), te Lokeren (vzw Lokerse Integratiedienst), te Dendermonde (vzw Marhaba-welkom), te Sint-Niklaas (Lokaal Integratiecentrum Sint-Niklaas), te Temse (vzw Limit), te Ronse (Kif-Kif vzw) en te Zele (vzw Plint). Het minderhedendecreet van 28 april 1998, met uitvoering vanaf 2000, verleende het netwerk van integratiecentra een inhoudelijke en organisatorische samenhang, met een fusie van de integratiecentra tot provinciale en grootstedelijke lokale integratiecentra. Ook de mogelijkheid tot het oprichten van gemeentelijke integratiediensten werd vastgelegd. Het doelpubliek werd uitgebreid van arbeidsmigranten naar alle etnisch-culturele minderheden. Voor specifieke benaderingen van de doelgroep vluchtelingen en woonwagenbewoners konden zij cellen voor vluchtelingenwerk en cellen voor woonwagenwerk inschakelen op provinciaal niveau. Het minderhedendecreet erkende op Vlaams niveau één centrum, het Vlaams Minderhedencentrum vzw (VMC). Het ging bij het minderhedendecreet om een emancipatiebeleid voor wie hier definitief verblijft, een onthaalbeleid voor nieuwkomers en een opvangbeleid voor mensen zonder wettig verblijf. De integratiecentra controleerde of de overheid haar verantwoordelijkheden naleefde, ging na of er betrokkenheid was van de doelgroep door bijvoorbeeld het verenigingsleven en verleende specifiek ondersteuning in sectorale structuren (onderwijs en tewerkstelling) en de minderhedensector. Het Regionaal Integratiecentrum Migranten Oost-Vlaanderen vormde zich samen met de particuliere lokale integratiecentra om tot het Provinciaal Integratiecentrum Oost-Vlaanderen (PICO), met als kernopdracht het ondersteunen van het lokale minderhedenbeleid vanuit een samenspraak met de allochtone gemeenschap en hun organisaties. Het PICO kreeg een nieuwe structuur met PICO-steunpunten Kleurpunt (Aalst), Marhaba (Dendermonde), El Idee (Lokeren), Kif-Kif (Ronse), Mozaïek (Temse) en Plint (Zele). Het lokaal integratiecentrum Sint-Niklaas werd een stedelijke integratiedienst. Een Cel Vluchtelingen en een Cel Woonwagenwerk werden toegevoegd aan het PICO. Op 1 februari 2005 onderging het PICO een naamswijziging in Oost-Vlaams Diversiteitscentrum vzw (ODiCe) en verhuisde van Sint-Niklaas, waar de zetel altijd was gevestigd naar Gent. De steunpunten werden samengevoegd in drie regiohuizen die zich meer gingen richten naar alle gemeentebesturen in hun opgeving: Waasland (met een regiohuis in Sint-Niklaas), Schelde en Dender (met een regiohuis in Dendermonde) en Vlaamse Ardennen-Meetjesland (met een regiohuis in Ronse). Level of description: File; Series: 417: Archief van Oost-Vlaams Diversiteitscentrum (ODiCe)"