617.00001: Dossier betreffende het project studiebegeleiding: eindrapport - Overlegcentrum Integratie Vluchtelingen (OCIV)
"Collection: Overlegcentrum Integratie Vluchtelingen (OCIV); Biografie: Na de Tweede Wereldoorlog bleef er een wereldwijd vluchtelingenprobleem bestaan. Vanuit de Verenigde Naties kwamen er initiatieven om die problematiek aan te pakken: in 1947 werd de International Refugee Organisation (IRO) opgericht, in 1950 opgevolgd door de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Een mijlpaal in de ontwikkeling van het beleid tegenover vluchtelingen was de Conventie van Genève betreffende de Status van Vluchtelingen in 1951. Voor de aanpak van het vluchtelingenprobleem deden de internationale organisaties beroep op nationale overheden die op hun beurt allerlei middenveldorganisaties inschakelden voor de praktische uitvoering van het beleid. Het Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen, opgericht in 1966, overkoepelde deze initiatieven. Maar de steeds verdergaande federalisering van de Belgische politieke structuren deed ook de bonte wereld van ngo's uit elkaar drijven. In 1987 ontstond een Vlaamse koepel: het Overlegcentrum Integratie van Vluchtelingen of OCIV. Stichtende leden waren o.a. de vzw Sociale Dienst Socialistische Solidariteit, de vzw Internationale Liberale Solidariteit en het Vlaams Overlegcomité voor Migranten. De koepel volgde het overheidsbeleid t.o.v. van vluchtelingen en asielzoekers van heel dichtbij en formuleerde standpunten en adviezen om het beleid ter zake te beïnvloeden. Er was een juridische helpdesk, assistentie bij gelijkschakeling van diploma’s en het zoeken naar werk en begeleiding bij terugkeer. De organisatie verzamelde ook informatie over de landen van herkomst en kreeg er In 1999 nog een taak bij: de kleinschalige opvang van asielzoekers. In 2001 hield OCIV de eigen werking tegen het licht en daaruit volgde een enigszins andere invulling: van expertisecentrum naar beweging, van koepel naar netwerk. Op 1 januari 2005 veranderde OCIV van naam en werd Vluchtelingenwerk Vlaanderen (VWV). Level of description: File; Series: 617: OCIV"