059.00046: Balansen, kasstukken en briefwisseling over de verkoop van het maandblad Vriendschap - Van Nevele, Julien
"Collection: Van Nevele Julien; Biografie: Julien Van Nevele werd geboren in 1909 in een socialistisch gezin in de Gentse wijk Heuvelpoort en was in die wijk uiteraard lid van de socialistische jeugdgroepering. Hij kreeg er de taak om muziek aan te leren in de socialistische kindergroep. Van 1926 tot 1940 was Van Nevele lid van de Socialistische Arbeidersjeugd Vlaanderen (SAV) in Gent, een organisatie die erg begaan was met natuurbeleving, en zich als culturele beweging profileerde rond ethisch hoogstaande principes en samenhorigheidsgevoel. Ook op nationaal vlak speelde hij een rol in de SAV door er muziekonderricht te geven. Hij had ondertussen werk gevonden, eerst als bediende bij de Centrale van Textielarbeiders, en vervolgens als boekhouder bij de coöperatieve uitgeverij Het Licht die het dagblad Vooruit uitgaf. Na de Tweede Wereldoorlog was hij verder actief in de socialistische jongerenorganisaties. Hij werd voorzitter van de Federatie van Socialistische Kindergroepen, een onderdeel van de Socialistische Jeugd. Hij was in 1949 ook medestichter en secretaris van de vzw Jeugdzorg, die in het tehuis De Kollebloem vakanties organiseerde voor kinderen. Zijn bijzondere belangstelling voor het socialistische lied en het feit dat hij de jongerenorganisaties leidde bezorgden hem een onvervangbare plaats in de Gentse afdeling van de Belgische Socialistische Partij (BSP): hij gaf liederenbundels uit, schreef teksten voor spreekkoren, organiseerde en regisseerde massaspelen en vieringen. Ook professioneel nam hij een belangrijke positie in: na het vertrek van August De Block als directeur van Het Licht in 1959 volgde Van Nevele hem gedurende 15 jaar op (1959-1974). Level of description: File; Series: 059: Archief van Julien Van Nevele"