290.00004: Rapporten van vakbondscongressen in Burkina Faso / Opper-Volta - Martens, George
"Collection: Martens George; Biografie: De Amerikaan George Martens werkte vanaf de jaren 1960 gedurende bijna 40 jaar in de internationale vakbondswereld, eerst bij het Centre Afro Américain du Travail in Dakar, later bij het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen. Daar was hij verantwoordelijk voor vakbondsprogramma’s rond mensenrechten en syndicale rechten in Afrika. Vooral de Franstalige landen behoorden tot zijn werkterrein. Vanaf 1982 was hij betrokken bij de organisatie van regionale colloquia over vakbondsgeschiedenis in Centraal en in Westelijk Afrika. Die interesse leidde tot een zeer uitgebreide verzameling van periodieken en interne stukken van de vakbonden, en ook van boeken erover. Hij publiceerde ook meermaals over de sociale geschiedenis van en de vakbonden in Afrika. De vakbonden waren er een kracht in het beëindigen van het kolonialisme, maar werden na de onafhankelijkheid meestal door monopolistische politieke partijen overheerst en verzwakt; in een meer recente fase moeten ze hun plaats weten te vinden in een meer complexe civiele maatschappij. Level of description: Item; Series: 290: Archief van George Martens"