302.00152: Dossier betreffende het Gesco-project 7684 - Socialistische Centrale voor Sportbeleid
"Collection: Socialistische Centrale voor Sportbeleid (SCS); Archiefgeschiedenis: Het archief beslaat 179 nummers in 21 dozen (2,31 lopende meter) en is toegankelijk mits een gefundeerde aanvraag door de onderzoeker én toelating van de dienstdoende archivaris van Amsab-ISG.Biografie: De Socialistische Centrale voor Sportbeleid (SCS) werd opgericht op 15 december 1976. Haar doel was “ten behoeve van de socialistische beweging een forum te zijn voor adviesverlening inzake problemen die verband houden met de evolutie van de sportbeoefening en vrijetijdsbesteding”. Ze wilde “de socialistische arbeiderssport zo veel mogelijk stimuleren en uitbreiden, en dit door alle individuen en groepen, die hun sportactiviteiten wensen te plaatsen in het kader van een socialistische visie op onze maatschappij, op te vangen, aan te moedigen en te steunen”. Aanvankelijk deed de SCS (onder voorzitterschap van Louis Major en Marcel Colla) dit voornamelijk door het organiseren van congressen en het advizeren van de socialistische sportverenigingen. In de jaren negentig, onder het voorzitterschap van André van Nieuwkerke, verschoven haar activiteiten echter naar het “pure lobbywerk” waarbij ze een rol trachtte te spelen bij de totstandkoming van de sportwetgeving. In 2002 werd bij de reorganisatie van de structuur van de sp.a besloten tot de ontbinding van een groot aantal rond de partij zwevende vzw’s en kwam een einde aan het bestaan van de SCS. Level of description: Item; Series: 302: Archief van Socialistische Centrale voor Sportbeleid (SCS)"