019.1.25: Briefwisseling met Isi Delvigne, uurroosters over de invoering van een nieuwe dienstregeling voor de medewerkers van de redactie, de drukkerij en de uitgeverij, 6 april 1938 - 29 septemebr 1939. - Le Peuple
"Collection: Le Peuple; Level of description: Item; Biografie: De Franstalige socialistische krant Le Peuple verschijnt voor het eerst op 13 december 1885 onder de leiding van Jean Volders. Op 1 maart 1886 wordt La Société Coopérative du Peuple opgericht (d.i. de wettelijke oprichting). Zeer snel kent de krant grote financiële problemen en ze blijft slechts bestaan dankzij de hulp van vakbond, partij en Prévoyance Sociale. In 1890 wordt een nieuwe coöperatie opgericht: La Presse Socialiste. Tot aan WOI zijn de discussies rond het organiseren van een algemene staking en de strijd voor het algemeen stemrecht, de centrale thema's in de krant. Het blad fungeert als spreekbuis van de partij.Tijdens het interbellum viert Le Peuple hoogtij, er wordt geregionaliseerd. In 1937 wordt de koepel La Société d'Impression et d'Edition opgericht. Na WOII staan in de verslaggeving de grote politieke conflicten centraal. (koningskwestie, schoolstrijd, eenheidsstaking). In 1949 lanceert men het weekblad Germinal dat stand houdt tot in 1971. In deze periode krijgt de politiek een steeds minder belangrijke rol in de krant, andere populaire thema's komen ruim aan bod. Vanaf 1960 gaat het zeer snel bergaf met Le Peuple. De welvaartstraat zorgt voor een groot apolitisme en de partijkranten raken voorgoed verouderd. De pers streeft steeds meer naar politieke autonomie. In 1974 wordt er gefusioneerd met Le Journal et Indépendance, uitgegeven door La Presse Démocratique et Socialiste. Er wordt voortaan gedrukt te Gosselies. In 1979 wordt Sodepe vrijwillig geliquideerd om een faillissement, dat ook PDS zou meesleuren, te vermijden. In 1980 wordt de titel overgenomen door Le Journal et Indépendance. Om de lange termijn-redding te verzekeren, gaat men in 1985 in zee met de groep Rossel, hoofdredacteur wordt Jean Guy. Er heerst een sterke tendens tot uniformisatie en in 1997 is men opnieuw genoodzaakt te fusioneren, deze keer met La Wallonie. De voorlopige werktitel is, naar analogie met De Morgen, Le Matin... Series: 019.1.21.29: Documenten met betrekking tot het redactiewerk."