af010821: Ik geef mijn macht niet af - Gakko; SVB; Den Uil; Sermon, Armand (1968)
"Affiche uitgegeven in 1968 door Den Uil, weekblad van de Studentenvakbeweging (SVB), tegen de verkiezingen van de studentenvertegenwoordigers. Afbeelding recto: zwart-wittekening van drie machthebbers, elk met twee marionetten. Tekst recto: IK GEEF MIJN MACHT NIET AF. STEM ONGELDIG. STUDENTENVAKBEWEGING. Afbeelding verso: een uil kijkend naar een industrieterrein. Tekst verso: den uil nr. 7 STUDENTENWEEKBLAD VAN DIE ANDERE VLAAMSE EN DIE ANDERE LINKSE BEWEGING. EEN STUDENTENVAKBEWEGING IS GEEN TRADITIONELE ORGANIZATIE; HET IS EEN NAAM VOOR DE STRUKTURERING VAN DE BEWUSTE STUDENTENMASSA OP BASIS VAN AKSIE EN STUDIE. GEEF NOOIT JE MACHT AF! Aan deze reuzenonderneming, de Rijksunief Gent, bezit dat deel der werknemers zonder wie de hele onderneming geen zin zou hebben, – in casu de studenten – geen enkele rechtsposisie. De studenten hebben geen enkele invloed, niet het minste beslissingsrecht omtrent inhoud en vorm van de te doseren stof, omtrent het eksamensisteem, omtrent hun eigen restaurant. DE MACHTSPOSITIE van de prof, de rektor, van de overheid is onaantastbaar. En elke aksie vanwege de studenten om meer demokrasie wordt stelselmatig de kop ingedrukt. WAAROM? De rektorale overheid, de proffen hebben macht. Zij kunnen sanksies treffen, dwang uitoefenen zonder daarvoor ook maar aan iemand verantwoording te moeten afleggen. Tegenover deze macht van de overheid moeten wij een eigen macht stellen, wij moeten strukturen uitbouwen die de studenten kunnen verdedigen. HOE? Door verkiezingen voor de algemene raad van het Gents studentenkorps? NEEN WANT... De verkiezingen berusten op het prinsiep van de machtsdelegasie. De studenten geven teoreties hun macht over aan 35 afgevaardigden die de macht in hun plaats voor een jaar zullen waarnemen. MACHT is het potensieel beroep kunnen doen op de massa, een bewuste massa. Wie of wat vertegenwoordigen die mensen in het G.S.K.. 9000 studenten hebben teoreties hun macht aan 35 gegeven. Eenmaal dit gebeurd moeten deze 35 mensen op geen enkel ogenblik verantwoording afleggen tegenover de mensen die ze vertegenwoordigen. Deze kunnen vrij persoonlijk ideeën verkopen en niet de ideeën van de studenten, en dit doen ze dan ook. Macht steunt op het potensieel gebruik kunnen maken van geweld. Dit kan het G.S.K. niet. Integendeel de posisie van het G..S.K. steunt op het feit dat het ERKEND EN GESUBSIDIEERD (500.000) WORDT DOOR HET REKTORAAT ALS VERTEGENWOORDIGER VAN DE STUDENTEN. De mannen van het G.S.K., zonder druk van een bewuste massa, trekken zich in hun schelp terug zodra ze de neus zien van de rektor. (de rektor heeft ze bevolen hun handen uit hun broekzak te halen als ze voor hem verschijnen) DEZE MENSEN KUNNEN HUN KARRIERE NIET OPGEVEN. Daarom moeten ze affisjes afrukken en de radioberichten in de brug saboteren. Het G.S.K. haalt teoreties zijn macht bij de studenten, heeft echter geen werkelijke macht en zoekt dus hulp bij het rektoraat. Dit is belangrijk want het G.S.K. treedt op tegen studenten die niet akkoord gaan. DE VERKIEZINGEN hebben dus als gevolg: een ineffisiënt werkend orgaan (G.S.K.). Daarnaast hebben ze als resultaat dat de massa wordt lamgelegd en gedemoraliseerd. De verkiezingen ontslaan de massa van haar sosjale verantwoordelijkheid: erger, verhindert haar die verantwoordelijkheid op te nemen. De verkiezingen geven de macht aan de leiders. Deze leiders vertellen aan de massa hoe goed ze het wel doen, dat de kiezers bijgevolg op hun twee oren mogen slapen. RESULTAAT: DE MASSA WORDT INAKTIEF IMMOBIEL, PASSIEF GEMAAKT. De studenten laten met zich sollen door 35 opportunisten. De leiding VERHINDERT dat de massa daden stelt, want dan wordt hun politiek spelletje zinloos. Alles moet in grote orde en kalmte verlopen. Willen de leiders leiders blijven, al is het maar teoreties leiderschap, dan moet de massa inaktief blijven. (laatste staking) Daarvoor zorgen ze door het achterhouden van informasie en het boycotten van al wat van de basis komt. (wij kunnen ook boycotten) De studenten-massa wordt gedegradeert tot aanhangsel en stemvee van de politiekertjes in de dop. Eenmaal in het jaar wordt hij overstelpt met banale verkiezingspropaganda. Volgende week. Welke alternatieven stellen wij? Demokratiese strukturen!!!! Studenten: Speel het infantiel politiek spelletje van het G.S.K. niet mee. Studenten zijn tenslotte intellektuwelen en denkelijk in staat de dingen in te zien. EEN BEWUSTE MASSA. EEN LAMME MASSA. STEM ONGELDIG. DRUK GAKKO GENT. VERANTW. UITGEVER: ARMAND SERMON GUINARDSTR. 4 GENT. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"