601.312: Werkdocumenten betreffende opmaak MilieuAktief - Aktiegroep Leefmilieu Rupelstreek vzw
"Collection: Aktiegroep Leefmilieu Rupelstreek; Level of description: File; Biografie: Aktiegroep Leefmilieu Rupelstreek bestaat sinds 1972 als feitelijke vereniging en sinds 1974 als vereniging zonder winstoogmerk (vzw). Stuwende krachten bij het ontstaan waren Hugo Lejon, Eddy Stuer en Ward Borms. De doelstelling zoals omschreven in de statuten is het ijveren voor de bescherming, het behoud en de verbetering van het gebied, zoals groenvoorziening, lucht-, water- en bodemverontreiniging, lawaai, ruimtelijke ordening en stedebouw in de Rupelstreek, bijzonder in de gemeenten Rumst, Terhagen, Boom, Reet, Schelle, Niel en Hemiksem. In de praktijk is ALR een samenwerkingsverband van milieubewuste mensen, die op hun beurt al of niet georganiseerd zijn in gemeentelijke actiegroepen of buurtcomités in de woonbuurten langs de Rupel (Hellegat, Noeveren, Hoek en Bosstraat). Verschuift de milieuproblematiek zich buiten de grenzen van de Rupelstreek dan wordt er samenwerking gezocht met andere leefmilieu-actiegroepen. Zo was ALR ondermeer de motor achter werkgroepen en/of organisaties als SOS Westerschelde (voor de beveiliging van de woonbuurten langs het Schelde- en Rupelbekken tegen overstromingen), VASR (Verenigde aktiegroepen Schelde en Rupel tegen de aanleg van de Grote Ring rond Antwerpen), NAF (Nationaal Aktiefront tegen afvalmisdrijven) en het Emabb (Ecomuseum en Archief van de Boomse baksteen). ALR is bovendien lid van of werkt nauw samen met BBL (Bond Beter Leefmilieu), VAL (Mechelen) Verenigde Aktiegroepen Leefmilieu, Benegora (Belgisch-Nederlands Grensoverschrijdend Overleg Regio Antwerpen), VAKS (Verenigde Aktiegroepen Kernstop) en VAKA-Rupelstreek (Vlaams Aktiekomitee tegen Atoonwapens- afdeling Rupelstreek). Zij richten zich ook op de problematiek van het buurtopbouwwerk, de werkloosheid, de industriële archeologie, verkeer en mobiliteit. Daaruit groeiden ondermeer het buurtwerk herwaardering Hellegat en het tewerkstellingsproject “De Steenschuit” te Boom. ALR biedt ook vormings- en recreatieve activiteiten aan. Op 23 oktober 1981 werd het ALR-INFO 53 Informatie- en Documentatiecentrum geopend te Niel, dat in 1984 verhuist naar Boom. ALR-INFO 53 is door het Bestuur voor Jeugdvorming van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend en gesubsidieerd als Jongerencentrum voor Maatschappijvernieuwing (afgekort JOCEMA). Series: 601: Archief van Aktiegroep Leefmilieu Rupelstreek vzw"