477.00014: Plannen betreffende bestaande toestand Poponcini & Lootens ir, architecten bvba - Architectenbureau Ro Berteloot
"Collection: Berteloot Ro; Biografie: Belang voor de monumentenzorg in Vlaanderen en Gent Het Architectenbureau Ro Berteloot werd opgericht door architect Romain Berteloot (1946-2011). Berteloot was afkomstig uit het West-Vlaamse Ledegem, maar vestigde zich in Gent, waar hij architectuur studeerde. Die stad liet hem gedurende zijn hele loopbaan niet meer los. Zijn architectenbureau specialiseerde zich in de restauratie van oude gebouwen, voornamelijk molens. Een van de eerste opvallende projecten was de restauratie van het voormalige gildenhuis van de huidevetters (het ‘Toreken’) op de Gentse Vrijdagmarkt in 1980, samen met architect Jean Van den Bogaerde. Andere voorbeelden van beschermde monumenten waar het bureau een belangrijke rol speelde bij restauratiewerken zijn het Kasteel Casier in Waregem, de Nieuwe Bossenaarmolen in Maarkedal, het Klooster der Ierse minderbroeders in Leuven, de Sint-Margarethakapel in Zwalm en de parochiekerken van Sint-Aldegonde in Sint-Martens-Latem, van Sint-Petrus in zijn geboortedorp Ledegem en van Sint-Macharius in Laarne. Zijn piece de resistance was de restauratie van het in verval verkerende Feestpaleis van de Gentse coöperatie Vooruit. Dat gebouw werd op initiatief van een groepje jonge enthousiastelingen van de sloop gered om er een nieuw cultureel huis in onder te brengen. Daarnaast ontwierp het kantoor ook een groot aantal nieuwe huizen en gebouwen, ook in het buitenland, zoals het huis en de expositieruimte van de Gentse zakenman en kunstmecenas Frank Uytterhaegen in Peking. Berteloot maakte deel uit van een groep architecten die – na de afbraakgolf in de steden in de jaren 1960-1970 – de stad weer ontdekten en zagen hoe rijk ze was aan monumenten die best werden bewaard. In die jaren werden bijvoorbeeld ook de beluiken herontdekt. Met enkele vrienden kocht hij zelfs ooit een beluik om het van de ondergang te redden. Hij gaf jaren les aan toekomstige monumentenzorgers aan het Emile Vandervelde-instituut in Antwerpen en gaf de monumentenzorg in Vlaanderen mee vorm. In de topjaren was zijn bureau in België een van de grootste architectenbureaus gespecialiseerd in restauratie. Toen Berteloot met pensioen ging, fusioneerde zijn bureau in 2010 met Arch & Teco. Level of description: File; Series: 477: Archief van Architectenbureau Ro Berteloot"