736.X: Social media - Geneeskunde voor het Volk
"Collection: Geneeskunde voor het Volk; Level of description: Sub-fonds; Series: 736: Archief van Geneeskunde voor het Volk; Biografie: 1971 Op 4 januari 1971 opent Kris Merckx de eerste groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken. Het begin van de strijd voor gratis geneeskunde en tegen de loodvergiftiging van de lokale bevolking door een metallurgisch bedrijf. Kinderen hadden ontwikkelingsstoornissen tengevolge van loodvergiftiging. De Orde van Geneensheren wil hem schorsen als arts en het gerecht doet een poging om hem gek te laten verklaren. Dankzij de massale steun van het volk werd dat verhinderd. Het is in deze strijd dat de naam Geneeskunde voor het Volk tot stand kwam. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis werd een multinational verplicht om verregaande milieumaatregelen te nemen. De mobilisatie van het volk blijft tot op vandaag onze voornaamste kracht. 1974 Harrie Dewitte opent de tweede groepspraktijk in Genk. Net als de andere dokters van Geneeskunde voor het Volk gaat hij eerst werken als arbeider, als ondergronds mijnwerker in de steenkoolmijn van Winterslag. De groepspraktijk speelt een zeer belangrijke rol in de jarenlange strijd tegen stoflong en tegen de vele arbeidsongevallen. In samenwerking met syndicale delegees, die van de veiligheid op het werk hun belangrijkste thema gemaakt hadden, verminderde het aantal arbeidsongevallen met de helft, evenals de ernstvoet. Ook in de stijd tegen de sluiting speelde het lokale centrum Geneeskunde voor het Volk een belangrijke rol. Dit is een tweede kenmerk: er gaat grote aandacht uit naar de invloed van de arbeidsomstandigheden op de gezondheid van de werkers en hun gezinnen. 1976 Staf Hendrickx gaat van start in Lommel, een regio die ook zwaar te leiden heeft onder de metallurgische industrie. 1977 Frans Van Acoleyen start een nieuw centrum in Zelzate, een industriële zone rond het zeekanaal Gent-Terneuzen. In 1982 wordt hij voor het eerst tot gemeenteraadslid verkozen voor de PVDA. Sedertdien zijn er vijf gemeente- of districtsraadsleden in Herstal, Zelzate en Hoboken. Dat is een derde kenmerk van Geneeskunde voor het Volk. De artsen van GVHV combineren hun medisch werk met politiek werk. 1980 Midden een staking van de artsen, die hun patiënten in de steek laten, begint Johan Vandepaer een nieuwe praktijk in Herstal, een deelgemeente van de agglomeratie Luik. Deze staking mislukt grotendeels, dankzij de artsen van Geneeskunde voor het Volk en andere progessieve artsen. Hetzelfde jaar wordt ook de groepspraktijk van Deurne opgericht. 1985 Met de hulp van massale politieaanwezigheid liet de Orde van Geneesheren beslag leggen op de inboedel van drie artsen van GVHV in Genk. Dr. Dewitte en twee collega's werden gearresteerd en tien dagen vastgehouden. Dankzij de massale steun, zowel in binnen- als buitenland, werd een Europese Orde van Geneesheren gekelderd. Dirk Van Duppen en Lieve Seuntjens trekken naar Libanon om er een jaar lang te werken in een Palestijns vluchtelingenkamp dat afgesneden is van de buitenwereld. Ze kunnen een tweede Chabr en Chatilla, een uitmoording van het kamp, voorkomen. Het is tegelijkertijd het officiële begin van Geneeskunde voor de Derde Wereld. 1987 Dokter Michaël De Witte komt om het leven. Hij staat aan de kant van het verzet tegen de Amerikaanse bezetter in El Salvador. Nu zijn er verschillende projecten in Nicaragua, El Salvador, Libanon, Palestina, Kongo, de Filippijnen, Rwanda, Brazilië, ... 1989 Bevrijding van Jan Cools na een gijzeling van meer dan een jaar in Libanon. 1982-2000 Er komen nog groepspraktijken bij in Seraing, Marcinelle, Schaarbeek, Molenbeek en La Louvière."