493.3.00039: Ledenlijst uit de periode 1988-1989 - El Ele
"Collection: El Ele; Biografie: El Ele is in 1982 opgericht door een aantal bewoners van de Gentse Rabotwijk. Die wijk maakt deel uit van de 19de eeuwse gordel van Gent en heeft sinds de jaren zestig van vorige eeuw een grote migrantenbevolking. Tot het opdoeken van de organisatie in 2008 bleef El Ele een sterk wijkgebonden organisatie. El Ele is Turks voor 'hand in hand' en verwijst naar de overwegend Turkse samenstelling van de migrantenbevolking in Gent die vooral geconcentreerd was in de 19de eeuwse gordel. De eerste initiatieven rond Nederlandse taallessen voor nieuwkomers trokken enkel mannelijke deelnemers aan. Bij een aantal buurtbewoonsters groeide de idee om dergelijke lessen te organiseren voor Turkse vrouwen die voor 90% analfabeet waren en die bvaak ook maar een beperkte kennis hadden van het Turks. Naast Nederlandse lessen kwamen er dus ook Turkse. In 1985 werd El ele een vzw en kreeg de organisatie een bestuur waar ook leden van de doelgroep deel van uitmaakten: vrouwen met een Turkse, maar ook Marokkaanse achtergrond. In dat jaar kreeg El Ele ook de beschikking over een eigen lokaal. El Ele kreeg in 1990 een erkenning als één van de Gentse Locale Integratiecentra waardoor de organisatie zich ook ging richten naar andere doelgroepen dan vrouwen met als gevolg een zeer gevarieerde werking: taallessen, sollicitatietraing, rijopleidngen... Daarnaast waren er projecten zoals rond ouder worden. De werking rond vluchtelingen en armoedebestrijding werd belangrijk. In 1998 kwam er een fusie van de vier Gentse integratiecentra. El Ele was niet echt enthousiast over die evolutie en verliet uiteindelijk het samenwerkingsverband in 2004. Projecten waren altijd een belangrijk onderdeel geweest van de werking van El ele, zowel inhoudelijk als finacieel. Nu de organisatie weer op eigen benen stond werden die projecten echt van levensbelang. Nog enkele jaren kon El ele verder werken, maar uiteindelijk moest de organisatie eind 2008 de boeken neerleggen. Level of description: Item; Series: 493.3: Secretariaat"