af014769: On-ge-loof-lijk maar waar - SP; Kreveld, Gerrit (1984)
"Affiche uitgegeven in 1984 door de Socialistische Partij (SP) tegen de hoge uitgaven door de regering-Martens V voor defensie. Afbeelding: zwart-witfoto's van een gevechtsvliegtuig, helikopters, kanonnen en legervoertuigen. Tekst recto: ON-GE-LOOF-LIJK MAAR WAAR 100.000.000.000 F. 50 MILJARD 44 F-16 gevechtsvliegtuigen. 10 MILJARD 46 helicopters. 25 MILJARD 124 kanonnen. 15 MILJARD Jeeps, voertuigen, radio’s. CVP-PVV-uitverkoop: met Vlaamse centen. Tekst verso: Omdat vliegtuigen belangrijker zijn dan kinderen. De regering vindt wel tientallen miljarden om «overbodige» gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Maar voor kindergeld is er, zoals in 1982, ook dit jaar weer geen geld genoeg. Nog maar eens inleveren: 500 F per maand voor alle gezinnen = 6.000 F minder geen 13de en 14de maand voor oudste kind = 5.000 F minder Totaal in 1983: 11.000 F minder kindergeld 12 miljard kindergeld = 12 straaljagers. PVV: Wij leven boven onze stand. Weet u nog: de PVV beloofde u « minder belastingen». Ondertussen perst Willy De Clercq tienduizenden gezinnen verder uit: * 10.000 F vaste belastingaftrek AFGESCHAFT * GEEN indexering belastingsschalen * MEER gemeentelijke belastingen. * MEER belastingen op pensioenen, ziekengeld, invaliditeitsvergoeding en werklozensteun. De gezinsvriendelijke maatregelen voor kinderlast, worden dubbel terugbetaald door 15 miljard BTW-verhogingen. Wat de regering met de ene hand geeft, neemt zij met de andere hand dubbel terug. Tewerkstellingspolitiek Martens V: Monster zonder waarde. Onder het motto, «wij zorgen voor nieuwe investeringen en meer jobs», doen Martens-De Clercq u zwaar inleveren. Resultaat: 100.000 werklozen meer. De triest waarheid is dat de regering het tegenovergestelde doet van wat zij zegt. Terwijl ze om de haverklap nieuwe plannen op papier zet, bouwt ze de bestaande tewerkstellingsprogramma’s (BTK, stagiairs…) af (-12.000 mensen), de openbare sektor (-19.000 mensen) en het derde arbeidscircuit: 2.000 mensen tewerkgesteld i.p.v. de beloofde 15.000. Extra miljarden voor Wallonië, Vlaamse bedrijven op de fles. Wat kan voor Cockerill-Sambre en de Waalse luchtvaartindustrie, kan niet voor Vlaanderen: Een politiek van twee maten en twee gewichten. Er zijn géén centen op tafel gekomen om Galeries Anspach te redden, noch voor VTR, Fabelta Zwijnaarde, Cockerill Yards… Met 2 miljard (= 2 vliegtuigen) konden meer de 5.000 jobs, worden gered. OM U BLAUW TE ERGEREN. Weet u nog: de liberalen die grote kampioenen van de «sanering van de openbare financiën». Eerst zo maar 100 miljard extra uitgeven voor defensie en nadien de mensen wijsmaken dat er dit jaar, bovenop al de rest, nog eens 100 miljard moet worden bespaard. Dat is werkelijke het toppunt van hypocrisie, mijnheer VERHOFSTADT. SP samen sterk voor vrede en werk! * Stop de krankzinnige militaire aankooppolitiek * Herstel van de koopkracht van de bescheiden en middelgrote inkomens * Strenge controle op de prijzen * Kapitaalvlucht en fraudeurs daadwerkelijk aanpakken * Handen af van de gepensioneerden, de zieken, de mindervaliden, weduwen en wezen * Geen jacht op de werklozen, maar WERK * Werk voor de jongeren * Geld om Vlaamse jobs te redden * Herstel van de bouwsektor * Geen kernraketten in ons land * Geen nieuwe kerncentrales. STERKSTE schouders moeten de ZWAARSTE LASTEN dragen. Opbrengst van matiging = MEER WERK. Verantw. Uitgever: Gerrit Kreveld – Keizerslaan 13 – 1000 Brussel."