626.66: Dossier van Agalev Moorslede-Slijps-Dadizele betreffende de gemeenteraadsverkiezingen van 9 oktober 1994 - Agalev-provincie West-Vlaanderen
"Collection: Agalev en Groen!; Biografie: De partij Agalev is ontstaan vanuit de beweging Anders Gaan Leven, die eind jaren 1960 of begin jaren 1970 door Luc Versteylen werd opgericht. Sinds 1977 kwam de beweging bij verkiezingen op onder de verkorte naam Agalev. Vanaf 1979 bestond Agalev ook als een zelfstandige partij, maar nog met een zeer nauwe band met de beweging. De Europese verkiezingen van 1979 betekenden een eerste doorbraak, maar dat leidde nog niet tot verkozenen in het Europees parlement. Bij de wetgevende verkiezingen van november 1981 werden echter wel een aantal leden verkozen. Meteen werd ook beslist om de beweging en de partij van elkaar af te scheiden. Het stichtingscongres van maart 1982 kan als het officiële beginpunt van de zelfstandige partij worden beschouwd. De partij had echter nog geen uitgebouwde structuur en draaide quasi volledig op vrijwilligers. De eerste fase wordt gekenmerkt door een snelle groei van het Agalev-netwerk in Vlaanderen. De gemeenteraadsverkiezingen van 1982 werden gebruikt om zoveel mogelijk lokale afdelingen op te richten, onder de coördinatie van het nationale niveau. Deze werkwijze werd volgehouden tot ca. 1985. Het werd echter steeds duidelijker dat een informele, door vrijwilligers aangestuurde en ondersteunde partij niet veel groter kon worden. Er werd dan ook voor gekozen om de structuren duidelijker vast te leggen en de werking te professionaliseren. Vanaf 1985 werd die professionalisering ook mogelijk. Het aantal verkozenen steeg van drie naar zeven, wat heel wat meer financiële ademruimte met zich meebracht.