b001358: Theater Taptoe, 'Vader Tamboer; het leven van een marktzanger', Vader Tamboer - De Bruyker, Luk
"Marionet Vader Tamboer met accordeon, gebruikt bij de voorstelling 'Vader Tamboer; het leven van een marktzanger', een poppenrevue van Freek Neirynck en Romain Deconinck uit 1978, gecreëerd door marionettentheater Taptoe, Luk De Bruyker. Lionel Bauwens, ook Tamboer genoemd (Eeklo, 15 december 1892 - Adegem, 10 mei 1974) was in het Meetjesland maar ook in West- en Oost-Vlaanderen vooral bekend als populaire liedjeszanger en marktkramer. Het hoogtepunt van zijn carrière beleefde hij tijdens het interbellum waarvan hij de toenmalige nieuwsfeiten bezong. Het waren vooral gebeurtenissen in Beernem die voor hem een grote bron van inspiratie en inkomsten werden, in die mate dat hij een levensstandaard kon bereiken die ver boven die van de gemiddelde man lag. Zelf speelde hij accordeon, en zijn zoon Willem begeleidde hem (later) op drums. Met een kritische tekst en genoeg dramatiek kon hij de mensen boeien. Zijn geliefkoosde plekken waren het kerkplein, markten en kermissen. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"