174.00125: Verslag betreffende CIIC, ‘Informe sobre Guatemala’ - Russell Tribunal II
"Collection: Russell Tribunal II; Biografie: Het Russell Tribunaal dankt haar naam aan Lord Bertrand Russell, Brits pacifist, filosoof, mathematicus en laureaat van de Nobelprijs. Deze volksrechtbank met internationaal en onaf-hankelijk karakter werd opgericht om de schending van de rechten van de mens aan te klagen. Hoewel deze rechtbank geen enkele rechterlijke bevoegdheid had, betekende zij zeer veel op moreel vlak. Het eerste Russell Tribunaal, samengeroepen in 1966-1967, veroordeelde de Verenigde Naties (VN) voor de oorlog in Vietnam. Het tweede, dat drie zittingen hield van 1974 tot 1976 (te Brussel en te Rome), kwam samen om de repressie in Latijns Amerika te onderzoeken en te veroordelen evenals de dictatoriale regimes in Chili, Brazilië, Bolivia en in Uruguay. Het derde tribunaal had zitting in 1978-1979 om de toestand te onderzoeken van de mensenrechten in West-Duitsland. Level of description: File; Series: 174: Archief van het Russell Tribunaal II"